Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Oproštaj od Sukna

Odlazak legendarne kapice koju više nećemo gledati: ''Hvala mu za sve što je napravio''

U noći kada je njegov Jug osvojio četvrti uzastopni naslov prvaka Hrvatske, jedan od najvećih igrača dubrovačkog kluba, kapetan hrvatske reprezentacije i jedan od najboljih vaterpolista svih vremena - Sandro Sukno objavio je kraj karijere.

Sandro Sukno (GOL.hr)

Legendarnu kapicu s brojem devet na glavi Sandra Sukna nažalost više nećemo gledati. Problemi sa srcem ipak su predstavljali prevelik rizik i 28-godišnji Dubrovčanin prelomio je i rekao konačno zbogom sportu kojim je godinama dominirao.

"Odlučio sam iz zdravstvenih razloga okončati aktivnu igračku karijeru. Pokazalo se da moje ukupno zdravstveno stanje nije optimalno za nastavak bavljenja vrhunskim sportom i da ne postoji stopostotno jamstvo zdravstvene sigurnosti. Osobito bih ovim putem želio zahvaliti svima koji su bili dio moje igračke karijere", stoji u Suknovom priopćenju.

Još kao dječak Sukno je redovito išao na kontrole zbog urođene srčane mane, no sve do jeseni 2017. od liječnika je dobivao zeleno svjetlo. Ipak, detaljniji pregledi srca tada su ga doveli do operacijskog stola u Clevelandu, na koji je legao prvenstveno kako bi se mogao vratiti voljenom sportu. No, godinu i pol nakon operacije još uvijek je postojao rizik od velikih napora, pa je Sukno kapicu objesio o klin.

"Sandra volim kao da je moje rođeno dijete, iako sam ga ja u jednom datom trenutku isključio izvan reprezentacije! Međutim, naš odnos je uistinu bio vrhunski odnos, od momenta kad je postao i kapetan reprezentacije bio mi je zaista desna ruka i evo iskoristit ću ovu priliku da mu kažem jedno veliko hvala za sve što je napravio za hrvatsku reprezentaciju", izjavio je izbornik Ivica Tucak.

gol expired Tužan dan za hrvatski vaterpolo: Sandro Sukno objavio kraj karijere divider

A napravio je zaista puno. U devet godina seniorskog staža s Barakudama je osvojio sve što se osvojiti može. Posebno će se pamtiti tri zlata - olimpijsko iz Londona, svjetsko iz Budimpešte i Europsko osvojeno pred zagrebačkom publikom.

"Jedan respekt koje njegovo ime znači u svijetu vaterpola u odnosu i na svoje suigrače i na protivnike i na suce - apsolutno jedan od najboljih naših igrača svih vremena i ponavljam, za hrvatski vaterpolo jedan ogroman gubitak u bazenu", kazao je Perica Bukić.

U klupskom vaterpolu s Pro Reccom se popeo na krov Europe, a najveću individualnu počast Sukno je doživio 2017. kada je proglašen najboljim vaterpolistom svijeta. Posljednjih godinu dana oporavljao se na papiru kao igrač Juga, no njegov službeni povratak u Gruž Dubrovnik ipak neće doživjeti.

"Prošli smo s njime razne bolnice, uključujući specijalističke klinike za sportsku kardiologiju u Minhenu, ali nažalost zeleno svjetlo nije došlo. Naravno da je ovo veliki gubitak za vaterpolo svijet, ali najbitnije je Sandrovo zdravlje", rekao je predsjednik Juga Tomislav Dumančić.

No igrački oproštaj ne znači i odlazak Sukna iz svijeta vaterpola.

"Iz razgovora s njim rekao mi je da mu je želja da ostane u vaterpolu, želja mu je čak da se i bavi trenerskim poslom, a ono što ja mogu reći je da će u meni imat uvijek podršku", poručio je Tucak.

"Naravno da ćemo unutar upravnog odbora i stručnog savjeta hrvatskog vaterpolo saveza napraviti sve da i njega uključimo. Da li u segmentu stručnog rada kao trenera u mlađim selekcijama, danas sutra naravno i pomoćnik Tucku - sve su to otvorene opcije", izjavio je Bukić.

Želja izbornika Tucka je da već ovog ljeta Sukno bude uz njega na klupi Barakuda, koje će u Koreji pokušati obraniti svjetsko zlato. Kako bi lijepo bilo da u tome i uspiju, pa da se u bazenu u odjeći okupa jedan od najvećih vaterpolista svih vremena.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider