Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
što će biti s hrvatskim sportašima?

Olimpijskih igara u Tokiju uopće neće biti? Japanski premijer izrazio crne slutnje

Kako teške odluke čekaju organizatore sportskih događaja, pokazuju i posljednje najave da je u opasnosti održavanje Olimpijskih igara u Tokiju čak i 2021. godine. Štoviše, japanski premijer najavio je mogućnost da se Igre u Tokiju uopće ne održe.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako je japanski premijer Shinzo Abe dugo vjerovao o održavanje Olimpijskih igara već ovoga ljeta, sad je stigao je do toga da se boji i za iduću godinu. A ako ih ne bude ni dogodine, Igre u Tokiju bit će jednostavno - otkazane.

"Budući da će na Olimpijskim igrama sudjelovati zemlje iz cijelog svijeta, one moraju biti održane na način koji pokazuje da je čovječanstvo dobilo bitku protiv Covida-19. Inače, ove Igre bit će teško održati."

Zbog masovnosti Igara, najsigurniji način da virus postane bezopasan, bio bi pronalazak cjepiva. Ali kad će se to dogoditi, nitko ne zna. Potpuno otkazivanje Igara uopće nije nemoguće.

Srbić sanjao medalje, košarkaši iskupljenje, ali...

"Ja mislim da je to razumno jer jednostavno gomilanje tih troškova bilo bi nešto što Japan u ovo vrijeme globalne ekonomske krize ne može si dozvoliti. Samo ova odgoda, predmnijeva se, koštat će Japan oko 3 milijarde dodatnih sredstava", smatra predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

gol expired Lista koja će podići prašinu: Mourinho će poludjeti, jedan Hrvat među velikanima divider

Nekim hrvatskim sportašima to bi posebno teško palo. 23-godišnji Tin Srbić na vrhuncu je gimnastičke moći, prije četiri godine bio je premlad, a za četiri godine, tko zna? Ili košarkaška reprezentacija, koja sa svim snagama na okupu sanja veliko olimpijsko iskupljenje.

"Ono čega će nam biti žao, to je taj predolimpijski turnir, naročito to što se trebao igrati u Splitu. I to smo računali da je velika prilika za promociju košarke i toga mi je najviše žao", rekao je izbornik Veljko Mršić.

Hoće li se zapaliti plamen u Tokiju?

Naravno, ništa još nije otkazano, ali brojni infektolozi i epidemiolozi nisu optimistični.

gol expired PSG je prvak, Lyon najveći gubitnik: Odluka bi mogla pokrenuti i sudske tužbe divider

"U tom smislu, vrlo sam pesimističan glede održavanja Olimpijskih igara sljedećeg ljeta, osim ako održimo Olimpijske igre na potpuno drugačiji način, npr. bez publike", rekao je Kentaro Iwata, infektolog sa sveučilišta u Kobeu.

"Mislim da to uopće nije realna opcija. Jer prije svega to bi bilo protivno samoj ideji olimpizma i olimpijskih vrijednosti i ideji olimpijskog pokreta. A drugo, imalo bi opet financijske implikacije, tako da mislim da se to neće dogoditi", rekao je Mateša.

Unatoč svom realnom oprezu, svi ipak još vjeruju da će svijet pronaći način da se plamen opet zapali i na Olimpijskom stadionu u Tokiju.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider