Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Premijerni nastup

Japanac ispisao povijest: Osvojio zlato u novoj disciplini! "Nisam ni slutio da će to biti dio Igara"

Po prvi put u povijesti održana su dva nova natjecanja u Tokiju 2021.

Yuto Horrigome (Foto: Martin Bernetti)

U nedjelju su u Tokiju prvi put u povijesti Olimpijskih igara održana natjecanja u surfingu i skateboardu, sportovima koji su tako i službeno ušli u olimpijsku obitelj.

Na surferskoj plaži Tsurigasaki daskaši na vodi su odradili kvalifikacije a najbolji je bio Brazilac Italo Ferreira.

"Tako sam potresen jer ovo je poseban događaj za nas. Konačno", kazao je Ferreira. Surferi su pritom imali i sreće jer valova proteklih dana skoro nije ni bilo, ali u nedjelju ujutro su bili dovoljno veliki za natjecanje.

Damir Martin Damir Martin dominatno prošao u polufinale: Zadnjih 500 metara praktički čuvao snagu divider

Skateboarding je svoj povijesni debi imao na olimpijskoj pozornici na betonskom skate-parku rano u nedjelju po velikoj vrućini.

Japanac Yuto Horigome osvojio je povijesno prvo olimpijsko zlato na natjecanju u skateboardingu. Horigome je za svoj finalni nastup dobio ocjenu 37,18 što je bilo nedostižno za konkurente.

Srebrno odličje osvojio je Brazilac Kelvin Hoefler (36,15), a bronca je pripala Amerikancu Jaggeru Eatonu (35,35).

Bez odličja je ostao drugi američki predstavnik Nyjah Huston, koji je prije početka natjecanja smatran favoritom za naslov olimpijskog pobjednika, a završio je tek na sedmom mjestu.

"Nisam ni slutio da će to biti dio Igara"

Inače, prvi nastup predstavlja prekretnicu za skateboarding, koji svoje korijene ima u uličnoj kulturi mladih i utjecao je na sve, od umjetnosti do mode.

Dodavanjem skateboardinga u svoj popis, Međunarodni olimpijski odbor nada se da će moći iskoristiti mnoštvo mladih obožavatelja širom svijeta, koji su skateboarding ugradili u industriju vrijednu više milijardi dolara.

Legenda skatea i Amerikanac Tony Hawk na Igrama radi kao TV komentator.

"Kao dijete nisam ni slutio da će to biti dio Olimpijskih igara. Mogu samo reći napokon", izjavio je skateboarderski idol Hawk.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider