Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Korak naprijed u popularizaciji mačevanja

Održan 3. međunarodni mačevalački turnir „Golden foil of Zagreb“

Talijan Filippo Macchi najbolji od preko 100 natjecatelja iz cijelog svijeta

PR (Foto: PR)

Uspješno je završen 3. mačevalački turnir „Golden foil of Zagreb 2022“ koji se održao u novo otvorenoj sportskoj dvorani OŠ "Dragutin Domjanić", u zagrebačkim Gajnicama. „Golden foil of Zagreb“ je najjače seniorsko natjecanje poslije svjetskog kupa i svjetskog prvenstva ove godine.

Satelit seniorski turnir Međunarodne mačevalačke federacije (FIE) za muškarce u disciplini floret ove godine je u Zagrebu okupio preko 100 natjecatelja iz 21 zemlje sa svih kontinenata. Među brojnim stranim natjecateljima uz našeg najtrofejnijeg mačevaoca Petra Fileša, koji je sada već jedan od vrhunskih svjetskih mačevaoca, natjecalo se još 11 odličnih i perspektivnih hrvatskih natjecatelja.

PR PR (Foto: PR)

Na trećem izdanju međunarodnog mačevalačkog natjecanja „Golden Foil of Zagreb 2022“ prvo mjesto osvojio je talijanski mačevaoc Filippo Macchi, srebro na turniru osvojio je dvostruki pobjednik Daniel Dosa iz Mađarske, dok su treće mjesto podijelili Yat Long Lee iz Hong Konga i Davide Filippi iz Italije.

Mačevanje je iznimno popularno u svijetu, a svake godine u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sport, okuplja sve više zaljubljenika, a turnir raste iz godine u godinu. Hrvatski mačevalački savez i Mačevalački klub „Dubrava“ su organizatori turnira koji svake godine privlači sve više vrsnih mačevaoca iz Europe i svijeta.

PR PR (Foto: PR)


O značaju samog turnira govorio je i predsjednik Hrvatskog mačevalačkog saveza Antonio Trcin:


„Ovogodišnji turnir „Golden foil of Zagreb“ samo je nastavak iznimnih i važnih natjecanja koje su Hrvatski mačevalački savez i Hrvatska organizirali u zadnjih mjesec dana. Svjetsko veteransko prvenstvo održano u Zadru s preko 850 natjecatelja u svim disciplinama, FIE Satelit turnir u disciplini mač „Sveti Duje“ održan u Splitu s preko 100 natjecatalja, dokaz su da je Hrvatski mačevalački savez zajedno s potporom lokalnog kluba i lokalne sportske zajednice sposobno održati najveće svjetske turnire, te pritom ugostiti sportaše i njihove obitelji i prijatelje koji na taj način šire daljnju sliku o ljepotama Hrvatske i sposobnosti njezinih ljudi.


Isto tako, navedena natjecanja te medijska potpora koju pritom imaju, dodatno populariziraju ovaj atraktivan i prelijep sport, iako istovremeno u hrvatskim sportskim okvirima i dosta marginaliziran sport, što je šteta jer je svima poznato da je prvi hrvatski olimpijac te osvajač prve hrvatske olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. upravo mačevaoc, Milan Neralić iz Slunja, u kojem se ove godine održalo i državno prvenstvo. Kroz organizaciju ovakvih atraktivnih natjecanja nadamo se da će djeca školske dobi upravo mačevanje izabrati kao svoj prvi sport i da će upravo netko od njih u budućnosti postati značajan faktor i u svjetskim mačevalačkim okvirima.“

PR PR (Foto: PR)


Ovogodišnji, 3. „Golden foil of Zagreb“ turnir nadmašio je sva očekivanja, a organizatori se nadaju da je ovo još jedan korak naprijed u popularizaciji mačevanja kao sporta u Hrvatskoj. Budući da je velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta, ovaj turnir je i odlična promocija Zagreba, kao i Hrvatske.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider