Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Poslali dopis EHF-u

Nexe puca od bijesa na PPD Zagreb i Savez: "Zašto ne sude najbolji suci? Igramo protiv svih"

Nastavak drame nakon pobjede PPD Zagreba protiv Nexea u najvećem derbiju hrvatskog rukometa.

Slavlje Nexea nakon povijesnog plasmana na Final Four Europske lige zamijenilo je razočaranje i gorčina. Samo četiri dana kasnije, u najvećem derbiju hrvatskog rukometa, Zagreb ih je pobijedio 25-16 u Kutiji šibica.

"Teško je igrati. Mi ne igramo samo protiv igrača, igramo protiv svega", kazao je kapetan Nexea Janko Kević

Iz Nexea su reagirali priopćenjem, za početak su bili ogorčeni time što nije bilo izravnog prijenosa. Od vlasnika TV prava tražili su mogućnost, da o svom trošku i uz naknadu, sami prenose utakmicu na svom kanalu, ali dobili su odbijenicu.

Isto tvrde i u PPD Zagrebu.

"Ovdje imamo službeni dokument koji pokazuje da je PPD Zagreba od vlasnika prava tražio da streamamo utakmicu, ali dobili smo negativan odgovor 4. svibnja", poručili su ih zagrebačkog kluba.

No u propozicijama natjecanja za aktualnu sezonu, u članku 51., točka 2, piše sljedeće:

"Domaćin mora svakom rukometnom klubu omogućiti nesmetano snimanje utakmica, uz dopuštenje vlasnika prava".

Iz Nexea pak tvrde kako oni utakmicu, za vlastite potrebe, nisu smjeli snimati. Utakmice domaćih klupskih natjecanja često prenosi Hrvatski rukometni savez, a tako su i ove subote, u vrijeme derbija, prenosili Ligu za ostanak. Kažu da se nisu mogli dogovoriti s vlasnikom prava.

Našički klub obratio se EHF-u

"Utakmicu je sudio dobro poznati dvojac Jurinović – Mrvica, kojima je vjerojatno predodređeno da do kraja karijere sude najveći hrvatski derbi. U posljednje dvije godine gotovo isti scenarij, bilo da se radi o utakmicama u Zagrebu ili Našicama.

Očito da puno stvari u HRS-u ne štima jer izostala je bilo kakva podrška našem klubu u pokušaju da imamo ravnopravna prava. RK Nexe morat će proslijediti snimku ove utakmice EHF-u i obratiti se za zaštitu, jer definitivno nije pobijedio sport", poručili su iz Nexea, ali iz Zagreba odgovaraju:

"Što se tiče EHF-a, nemam nikakav strah. Mogu se žaliti kome god hoće. Zagreb se nije bavio ničim drugim osim maksimalnom mobilizacijom na sportsku polju da naša momčad na terenu pokaže da je bolja", poručio je direktor PPD Zagreba Vedran Šupuković. 

Statistički gledano, Nexe je u dvije utakmice sa Zagrebom imao čak 11 isključenja odnosno 22 minute s igračem manje. Prekjučer tri isključenja u prvih 10 minuta. Zagreb u dvije utakmice ukupno 10 minuta s igračem manje.

Kada gledamo sedmerce, Zagreb ih je imao devet u dvije utakmice. Nexe tri, a u prvoj niti jedan, u subotu tri, i to sva tri nakon 51. minute, kada je sve već bilo riješeno".

Nexe traži da utakmicu sudi najbolji sudački par

"Sama činjenica vam govori, da nam ne sude najbolji suci, nego nam sude uvijek isti suci. To je isto jedno pitanje koje se treba postaviti nekome“, rekao je Kević

Nexe traži izuzeće sudačkog para Jurinović-Mrvica te da se suci ubuduće biraju ždrijebom ili da sude strani suci. Pitaju se i zašto derbije ne sudi najbolji hrvatski sudački par Gubica-Milošević, koji primjerice sudi finale Svjetskog prvenstva?

"Pitanje za neke strukture, ali nemam ništa protiv tog prijedloga. S druge strane, nije baš tako to točno, osam zadnjih finala Nacionalnog kupa sudili su Gubica i Milošević"; kazao je Šupuković.

Sarkastičan odgovor Udruge rukometnih sudaca

I to je točno. Gubica i Milošević sudit će i finale Kupa u nedjelju, u kojem bi trebali igrati upravo Zagreb i Nexe. Ali zašto ne sude ipak važnije prvenstvene dvoboje? Odgovorila nam je Udruga hrvatskih rukometnih sudaca, čiji je predsjednik upravo Boris Milošević.

"Udruga hrvatskih rukometnih sudaca napravila je analizu sporne utakmice. Kao zaključak ovog priopćenja navest ćemo da se veselimo analizi Europske rukometne federacije.

Također očekujemo da će se javno objaviti analiza provedene utakmice kako bi javnost bila upoznata s činjenicama, a osobno bih volio da prije slanja analize Udruga hrvatskih rukometnih sudaca dobije na uvid "stručnu analizu" u kojoj će vjerojatno pisati da je poslije postignutog pogotka potrebno dodijeliti progresivnu kaznu - žuti karton".

Sarkazam u odgovoru na ipak ozbiljnu temu, možda je i prikladan za hrvatsku rukometnu zbilju...

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider