Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
19. Pannonian Challenge

Najveća svjetska imena ekstremnog sporta i ove godine dolaze u osječki skate park

19. Pannonian Challenge s bogatim će nagradama najboljim vozačima BMX-a omogućiti i savršeno zagrijavanje za nadolazeće Olimpijske igre u Tokiju 2020.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako već gotovo dva desetljeća u Osijek privlači brojne obožavatelje ekstremnog sporta iz cijele Hrvatske i regije, festival Pannonian Challenge svojim će devetnaestim izdanjem zbilja donijeti najbolje od najboljeg – od već uigrane organizacije impresivnog natjecanja i nadograđenog skate parka, pa sve do poznatih svjetskih sportaša i uglednih sudaca.

Tako će impozatna brojka od 300 vrhunskih natjecatelja ponovno biti ostvarena, a zasigurno će biti premašen i prosječni broj od 20 tisuća posjetitelja na sportskom i glazbenom programu – sve zahvaljujući ranijem terminu održavanja festivala, koji će svim zainteresiranima, neovisno o godišnjim odmorima, akademskim obavezama, paklenim vrućinama i nesnosnim komarcima, omogućiti bezbrižnu, ali ekstremnu zabavu.

Naime, u razdoblju od 30. svibnja do 2. lipnja Osijek će okupirati profesionalni i amaterski BMX, INLINE i SKATE sportaši, koji se uvijek rado vraćaju u jedan od najboljih europskih skate parkova na lijevoj obali rijeke Drave. No, naravno, uz poznati skate park, Pannonian Challenge ih je i ove godine privukao tradicionalno bogatim nagradnim fondom, koji ove godine iznosi 13 tisuća eura, od čega su najizdašnije nagrade namijenjene upravo najboljim vozačima BMX-a.

Daniel Dhers, Kostya Andreev, Irek Rizaev, Jack Clark, Michale Berran i miljenik osječke publike, mladi Varaždinac Marin Ranteš – tako su samo neki od najboljih vozača BMX-a koji su potvrdili svoj dolazak na 19. Pannonian Challenge, dok će Bart de Jong, Hank Cleworth i Luka Kovič, uvaženi međunarodni suci, imati težak zadatak rangiranja najboljih BMX trikova, naposljetku rapodjeljujući impresivni nagradni fond od 8 tisuća eura.

Što se tiče popularnih "rolera", u Osijek ponovno, između ostalih, dolaze Roman Abrate, Stephane Alfano, Joe Atkinson, Daniel Losty i Jacob Juul Petersen, kojima će suditi Igor Sloković, Emanuel Radak i Viktor Kondrat. INLINE sportaši će se tako boriti za nagradni fond od 3 tisuće eura, dok mnoge SKATE vozače, predvođene Antoniom Pekovićem i Timotejom Lampe Ignjićem, očekuje nagradni fond od 1300 eura.

Također, treba istaknuti da Pannonian Challenge i osječki skate park od ove godine imaju još jednu ulogu, a to je priprema i zagrijavanje BMX vozača za ljetne Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Naime, po završetku prošlogodišnjeg, osamnaestog Pannonian Challengea, Međunarodni olimpijski odbor je službeno uvrstio BMX freestyle disciplinu u olimpijske sportove. Ovu važnu odluku MOO-a, pohvalio je i najbolji osječki BMX vozač – Igor Vukadinović Poki, ističući kako je ekstremni sport ovime dobio veliku priliku dodatnog etabliranja na svjetskoj sportskoj sceni.

Može se reći da će forma BMX natjecanja na Olimpijskim igrama biti poput one na našem Pannonian Challengeu – bit će zastupljeno profesionalno suđenje, vozači će se ocjenjivati prema težini, visini i brzini izvođenja trikova, prema korištenju parka, doskakivanju, preciznosti i ukupnom dojmu. Jedina je razlika u tome što će biti samo 9 vozača i 9 vozačica na cijelom natjecanju, ali vjerujem da će se ta brojka nakon Tokija povećati, jer će i popularnost cijelog sporta dodatno narasti, objašnjava Poki, koji će u ulozi suca biti dio "testne BMX skupine" na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu u listopadu ove godine.

BMX freestyle zasigurno će biti senzacija na Olimpijskim igrama u Tokiju, a osječka će publika narednih godina u sklopu Pannonian Challengea uživati u zagrijavanju olimpijaca, čime će se dodatno podignuti kvaliteta cijelog natjecanja. Što se tiče našeg skate parka, mislim da ne treba trošiti puno riječi, jer ga kontinuirano nadograđujemo i redovno održavamo, pa smo nedavno u pogon pustili i bazen sa spužvom, kako bi mladi, ali i iskusni vozači bez ozljeda mogli uvježbavati zahtjevne trikove – s entuzijazmom govori Poki, dodajući da je osječki skate park već postao trening-kamp Mađarskom BMX odboru, dok se uskoro očekuje formiranje i Hrvatskog BMX odbora koji bi već u Tokiju, predvođen velikom uzdanicom, Marinom Rantešom, mogao postići veliki uspjeh.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider