Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
bit će iznimki...

Šok u svijetu sporta: Rusiji zabranjen nastup na Zimskim olimpijskim igrama!

Suspenzija Rusije uoči predstojećih Zimskim olimpijskih igara u Pyeongchangu odjeknula je svijetom!

Ruski sportaši na Zimskim Olimpijskim igrama (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je odluku da ruski sportaši nemaju prava nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine, nakon što je liječnik Samuel Schmid pronašao dokaze za sustavni doping!

MOO je suspendirao ruski olimpijski odbor, te ga kaznio s 15 milijuna dolara zbog sudjelovanja u programu sustavnog dopingiranja ruskih sportaša provođenog pod patronatom države. Vitalij Mutko, zamjenik ruskog premijera i bivši ministar sporta, kažnjen je doživotnom zabranom bilo kakvog sudjelovanja na Olimpijskim igrama. Ruski sportaši koji nisu sudjelovali u programu dopinga na skorašnjim Olimpijskim igrama moći će nastupiti pod olimpijskom zastavom, a u slučaju osvajanja zlata svirat će im se himna olimpijskih igara.

"To je bio napad na integritet olimpijskih igara i sporta općenito. MOO je napravio potrebne sankcije zbog napravljenog prekršaja, ali je istovremeno zaštitio one čiste sportaše za koje je dokazano da nisu sudjelovali u tome. Ovo će biti katalist za efektivniji antidopinški sustav koji provodi Svjetska antidopinška organizacija (WADA)", rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Odluka MOO-a je očekivana nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, poglavito na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine. Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a "uvredljivom i nepravednom", a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov "neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma".

Kremlj je u ponedjeljak objavio da Rusija neće bojkotirati Igre u Pjongčangu, no po vijesti o zabrani nastupa rusko javno mnijenje je gotovo jedinstveno da bi Rusija trebala bojkotirati Igre i ne dopustiti da njezini sportaši nastupaju pod neutralnom zastavom.

Rusija je kažnjena i sa spomenutih 15 milijuna dolara, koliko je koštalo nadnadno testiranje uzoraka ruskih sportaša.

Ruska državna televizija je već objavila da neće prenositi događanja s ZOI 2018.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider