Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"još nisam došla sebi"

Upoznajte čudesnu hrvatsku maratonku koja je ostvarila svoj san i izborila plasman na Olimpijske igre

Matea Parlov Koštro, mlada hrvatska maratonka, prošlog je vikenda u Valenciji na svom tek trećem maratonu u karijeri ostvarila olimpijsku normu.

Samo joj je 27 godina, maratonom se bavi tek od 2018., no prošle nedjelje u Valenciji istrčala ga je za 2 sata, 28 minuta i 52 sekunde. Osobni rekord Matee Parlov Koštro i ostvarena norma za Olimpijske igre u Tokiju iduće godine. 

Time je hrvatska atletika dobila i petu normu za Igre u Tokiju, a Matea ostvarila svoj olimpijski san.

"San snova sportaša i to je najveće natjecanje na kojem jedan sportaš može sudjelovati... I evo, mislim još nisam došla k sebi, stvarno."

Osmerostruka je prvakinja Hrvatske na dugim prugama i višestruka rekorderka. A sjajno se snašla i u najtežoj atletskoj disciplini, koja zna biti iznimno brutalna, s čestim krizama unutar utrka...

"Maraton možete trčati jednom u šest mjeseci, kako bi se tijelo moglo 100 posto oporaviti..."

gol expired Rijeka se velikom pobjedom u sudačkoj nadoknadi oprostila od Europe za ovu sezonu i pomogla Real Sociedadu divider

"Ja to dosta slikovito znam reći: sve one lampice koje vam se počnu paliti u glavi, da je tijelu dosta, da više ne možete i da trebate stati, jednostavno treba izignoriti i ugasiti."

Trenira dva puta u danu, istrči i po 30 kilometara, a uz sve odrađuje stručnu praksu u jednoj osnovnoj školi, nakon što je u roku s odličnim uspjehom diplomirala na Kineziološkom fakultetu. Šteta što sustav ne honorira ovakve vrhunske sportske priče na odgovarajući način.

"Nažalost, jedan vrhunski trkač je primoran raditi još nešto sa strane, kako bi si mogao priskrbiti nekakve normalne uvjete za život."

"Ne znam, nekako, ja sam pozitivna i nadam se da će se to promijeniti i da će ljudi shvatiti koliko se mi zapravo žrtvujemo kako bi mogli svoju državu predstavljati na najvećim natjecanjima."

No zato ima podršku obitelji, supruga Dražena i trenera Slavka Petrovića.

gol expired Uraganski preokret i nova fenomenalna pobjeda: Hrvatska je jednom nogom u polufinalu Europskog prvenstva! divider

"Nekako smo svi jedna mala ekipa koja je, mislim, napravila nešto veliko za hrvatsko dugoprugačko trčanje."

* Matea, za jednu atletičarku, imaš zanimljivog idola, i ne samo idola?

"Pa naravno, svi očekuju da ću reći da je to nekakva maratonka ili maratonac ili bilo koji drugi trkači. Ali moj apsolutni uzor u sportu je rođak Mate Parlov."

* Čuo sam da si dala zanimljivo obećanje obitelji, po tom pitanju?

"Pa da, dala sam obećanje obitelji da nećemo ostati samo na Mati Parlovu kao olimpijcu i evo svi su sretni što se to stvarno ostvarilo."

Matei želimo još puno svladanih kilometara s osmijehom na licu, te da i ona nađe svoje mjesto u povijesti hrvatskog sporta.

gol expired Pogledajte slavlje hrvatskih rukometašica: U svlačionicu ih nazvao Domagoj Duvnjak divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider