Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ako prekrše...

Mala država donijela nezapamćenu odluku: Zakonom zabranili natjecanja s Rusima i Bjelorusima!

Prema amandmanu na zakon o sportu, reprezentacijama u momčadskim sportovima zabranjeno je igrati protiv Rusije i njezine saveznice Bjelorusije, bez obzira na to natječu li se pod svojom ili neutralnom zastavom.

Latvijska zastava (Foto: Afp)

Latvijski parlament izglasao je u četvrtak zakon kojim se reprezentacijama u svim sportovima zabranjuje da igraju utakmice protiv Rusije i Bjelorusije iz solidarnosti i podrške Ukrajini, javlja francuska novinska agencija AFP.

Mjeru je prihvatio 100-člani parlament sa 74 glasa za i 11 protiv.

Latvija, također članica EU-a i NATO-a, velika je podrška Ukrajini otkako ju je Rusija napala prije nešto manje od dvije godine.

Prema amandmanu na zakon o sportu, reprezentacijama u momčadskim sportovima zabranjeno je igrati protiv Rusije i njezine saveznice Bjelorusije, bez obzira na to natječu li se pod svojom ili neutralnom zastavom. Zastupnici su također odobrili promjenu koja onemogućuje organizatorima sportskih događaja u Latviji da pozivaju ruske ili bjeloruske reprezentacije na svoja natjecanja.

"Glavni cilj amandmana je naglasiti solidarnost Latvije s Ukrajinom i spriječiti bilo kakve ruske pokušaje da legitimiziraju ratne zločine mirnim putem kao što su sportski događaji", rekao je šef parlamentarnog pododbora za sport i zastupnik Davis Martinš Daugavietis prije glasovanja.

Kao primjer, AFP navodi da bi se elitni timovi Latvije natjecali protiv Rusije ili Bjelorusije na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. novi zakon to zabranio.

Mnogi latvijski sportaši već su razmišljali o bojkotu Olimpijskih igara ako se Rusi mogu natjecati u Parizu. Olimpijski pobjednici u košarci 3x3, koji dolaze iz Latvije, rekli su da neće sudjelovati na ljetnim igrama ako na njima sudjeluju ruski sportaši, dodaje AFP.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider