Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

Kuda idu milijuni Zagrebačkog športskog saveza?

O nenamjenskom trošenju desetaka milijuna kuna u Zagrebačkom športskom savezu govori se već dugo vremena. No slučaj je napokon dobio službeni oblik kad je policija pokrenula istragu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zagrebački športski savez je udruga čija je briga financiranje zagrebačkog sporta, no samo za najam prostora troši enorman novac.

Iz Gradskog ureda za sport su nam potvrdili da ZSS nikada nije predao pismenu zamolbu za novim prostorima. Prostore u Almeriji se godišnje plaća 11 milijuna kuna, do kojih se došlo putem javnog natječaja - na kojem se Almeria jedina javila.

Kriteriji ulaska u društvo ekskluzivnih klubova ne postoje! To je dogovorno administrativno politička odluka

Policija je ZŠS-ove poslovne knjige zatražila prošloga tjedna. Istražuje ZŠS na osnovu zahtjeva općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu koji sadrži više anonimnih prijava.

Novac ZŠS-u odobrava zagrebačka Skupština, ali gradski vlastodršci nisu htjeli pred kameru.

''Mi smo pozvali gospodu iz ZŠS - a na našu sjednicu gdje su oni na svako pitanje i suočavanje s nerazumnim troškovima, bahato slijegali ramenima i tvrdili da to tako mora bit jer im to omogućava Zakon o športu,'' kaže Tomislav Saucha, oporbeni zasutpnik u Skupštini.

I dok policija istražuje kamo ide novac za zagrebački sport, to se pita i 15-tak sportskih saveza, ogorčeni što novca za njih nikad nema dovoljno.

''Oko 350 milijuna kuna se troši na sport tijekom godine u Zagrebu, znači u grubo u jednom olimpijskom ciklusu nevjerojatnih 200 milijuna eura,'' otkrio je Tomislav Karlo iz Hrvatskog plivačkog saveza.

Prozivani glavni tajnik tvrdi kriteriji postoje.

''Od broja kategoriziranih sportaša do kategorije statusa sporta u programu. Sredstva se raspoređuju na temelju kriterija koje utvrđuje skuština ZŠS-a,'' kaže Velimir Bašić.

A sredstva potvrđuje ih grad Zagreb, no...

''Kriteriji ulaska u društvo ekskluzivnih klubova ne postoje! To je dogovorno administrativno politička odluka,'' mišljenje je Bore Stipića, člana Skupštine ZŠS-a.

A tu uvijek postoji neodoljivi prostor za manevar - koji kod onih koji nisu u posebnom statusu izaziva već godinama bunt i nezadovoljstvo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider