Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kriza na pomolu

Loš nastup u New Yorku zabrinuo neprepoznatljivu Blanku

Zabrinjavajući je prosjek skokova od 194 centimetra, tako malen prosjek trenutačno najbolja svjetska visašica imala je davno, još na početku karijere...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Blanka Vlašić u subotu je u New Yorku upisala prvi poraz u ovoj godini i prvi nakon devet uzastopnih pobjeda u Dijamantnoj ligi. Splićanka je u prohladnoj Americi zauzela drugo mjesto sa preskočenih skromnih 190 centimetara. Najbolja je bila Šveđanka Ema Green sa 194 centimetra.

>> I to se dogodilo: Blanka doživjela prvi poraz u Dijamantnoj ligi!

Ove godine sezona na otvorenom je jako duga i ne bi bilo dobro da je Blanka odmah u vrhunskoj formi...

- Joško Vlašić
Iako je Blanka ove sezone u četiri nastupa, upisala tri pobjede (Šangaj, Rim, Rabat)i jedno drugo mjesto (New York) te iako je vodeća u porteku ženskog skoka u vis u Dijamantnoj ligi sa 10 bodova i vlasnica vodećeg rezultata u svijetu (197 centimetara), zabrinjava prosjek od samo 194 centimetra.

Da nije bilo nevremena, hladnoće, kiše i mokrog zaletišta u New Yorku i skoka tek preko 190 centimetara, prosjek bi bio nešto bolji. Tako mali prosjek imala je na početku profesionalne karijere, početkom 2000. godine. Posljednji put je više od četiri nastupa sa skokovima manjim do dva metra imala prije pet godina. No, tada su skokovi bili između 194 i 197 centimetara, a sada je na početku sezone 197 centimetara njezin najviši skok.

"Objašnjenje je jednostavno. Ove godine sezona na otvorenom je jako duga i ne bi bilo dobro da je Blanka odmah u vrhunskoj formi kada je Svjetsko prvenstvo tek početkom rujna. Možda su Blankini navijači nestrpljivi, ali sve će doći na svoje", rekao je Joško Vlašić, njezin otac i trener.

Ne tako davno, brojali smo skokove preko magičnih dva metra, a brojka stala na 156 i ovoj se sezoni još uvijek ne miče. Možda priželjkivani skok preko dva metra dočekamo baš na splitskoj rivi 24. lipnja.

Naime, to je sljedeća stanica najbolje svjetske visašice koja će, gorak okus newyorškog nastupa pokušati isprati pred domaćom publikom. Lani je u Spaladium Areni bila najbolja s rekordom mitinga od 204 centimetra. Ove je godine splitski miting prebačen na najpopularnije splitsko šetalište - Rivu.

Mnogi se nadaju da bi dobar nastup u Splitu mogao biti pravi odraz trenutne Blankine forme, koja još uvijek nije na razini prošlih sezona. Razlog tome možda je propuštanje dvoranskog dijela sezone, prvi put nakon 2005. godine, zbog čega je Blanka čak osam mjeseci bila van natjecateljskog ritma. Nedavno je i sama Blanka izjavila kako je prilično umorna od napornih treninga.

"Svaki početak je težak. Kako sam u punom treningu, umornija sam neko ikad. Još me muči taj dugačak put. Sreća je što su dugačka putovanja do sredine lipnja da ih se odmah na početku sezone riješim", izjavila je Blanka prije mjesec dana uoči nastupa na prvom mitingu Dijamantne lige u Šangaju.

Sada se tempo putovanja smanjuje i Blanka se vraća u Europu i ako je vjerovati njezinom ocu, koji precizno tempira formu svoje kćeri, Blanka će biti spremna kada će najviše trebati. Kruna sezone svakako je Svjetsko atletsko prvenstvo na otvorenom u južnokorejskom Daegu početkom rujna na kojem će Blanka braniti zlato iz Berlina. (M.I./Agencija VLM)

Nastupi Blanke u 2011. godini

Dijamantna liga Šangaj (194 cm)
Dijamantna liga Rim (195 cm)
Rabat (197 cm)
DL New York (190 cm)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati