Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Tek drugi u povijesti

Kamil Stoch ušao u povijest: Najvećim legendama to nije uspjelo

Poljak Kamil Stoch ostvario je veličanstven podvig i nakon tri pobjede, osvojio i četvrtu skakaonicu Novogodišnje turneje! Time je postao tek drugi skakač kojem je to uspjelo u 66 izdanja ovog slavnog natjecanja.

Kamil Stoch (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Fantastični Kamil Stoch ušao je u povijest Novogodišnje turneje već i prije ove 4. skakaonice jer je tek deseti skakač u povijesti koji je uspio pobijediti na prve tri postaje, no sada se njegovo ime piše još zlatnijim slovima.

Radi se o 30-godišnjem Poljaku koji je 2014. u Sočiju postao dvostruki olimpijski pobjednik, pobjedama i na maloj i na velikoj skakaonici, a sve to nakon svjetskog zlata godinu dana prije.

Uz to je 2014. bio pobjednik Svjetskog kupa, dok je lani već bio najbolji skakač Novogodišnje turneje. U svom kartonu ima i skok dug čak 251 i pol metar i to je jedan od najdužih svih vremena, kraći svega dva metra od svjetskog rekorda Štefana Krafta.

Osvajanjem sve četiri skakaonice Novogodišnje turneje, Leteći Poljak stao je rame uz rame Nijemcu Svenu Hannawaldu koji je jedini do sada, u 66 izdanja ovog slavnog natjecanja, uspio osvojiti svaku stanicu Turneje. Bilo je to prije 16 godina.

Kamil Stoch slavi pobjedu (Foto: AFP) Kamil Stoch slavi pobjedu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

A evo koliko se rijetko pojavi netko tko uopće osvoji 3 skakaonice. Samo devetorica skakača u moderno vrijeme, u posljednjih gotovo 40 godina, od početka 80-ih.

Neki od njih su i velikani iz 80-ih poput Nijemca Weissfloga, dva Finca Nikenena i Nieminena s kraja tog stoljeća i na početku 90-ih, te Slovenca Petra Prevca prije dvije godine.

No, ovdje posebno treba izdvojiti legendarnog Japanca Kazuyoshija Funakija, te jednako mu slavnog finskog kolegu Jannea Ahonena jer su njih dvojica jedini koji su imali šansu koju je večeras iskoristio Stoch: pobijedili su na prvoj, drugoj i trećoj skakaonici, ali su onda na završnoj uzeli 8., odnosno 2. mjesto. Eto, Ahonenu je zaista jako malo nedostajalo.

I upravo stoga, kada vidimo koje legende nisu uspjele ostvariti taj toliko željeni pothvat, ovaj trijumf Kamila Stocha postaje još posebniji. Velike čestitke sjajnom poljskom skakaču.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider