Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
ukazuje na problem

Ivica Kostelić objavio fotografiju slaloma i napao čelnike svjetskog skijanja

Ivica Kostelić je ikona slaloma, a odlučio se pobuniti na postavke staze na skijaškim utrkama.

Ivica Kostelić (Foto: Damir Krajac/Cropix)

Ivica Kostelić je jedan od najboljih skijaša svijeta 21. stoljeća. Legendarni Hrvat prije nekoliko je završio karijeru, a danas je dosta aktivan u skijanju.

Često prati hrvatske skijaše i skijašice na utrkama, a na svom Facebook profilu odlučio je kritizirati FIS i njegove čelnike.

Kostelić je ikona slaloma, a odlučio se pobuniti na postavke staze koje se postavljaju sve lakše i lakše te samim time skijanje i slalom postaju sve manje zanimljivi za gledanje.

Leona Popović Čudesan rezultat Leone Popović: Blizu je senzacionalne pobjede u slalomu divider

''Dragi FIS , Johan Eliasch, dragi natjecatelji, treneri i ljubitelji skijanja... Pogledajte ove dvije fotografije.

Obje fotografije prikazuju slalomsku vožnju. Prva je snimljena vjerojatno prije 50 godina, a druga je snimljena nedavno na utrkama Europa kupa u Leviju.

Ogroman kontrast ovih dviju slalomskih postavki savršen je primjer nazadovanja, omaaložavanja i upornog zanemarivanja slaloma.

Kako je moguće da smo išli iz jednog stanja u drugo? Kako je moguće da sportaši, trening i tehnologija idu naprijed, a kriteriji padaju na dno?

To je, naravno, proces koji traje. Degradacija razine kriterija bila je spora, ali postojana, razina je urušena zbog godina pogrešnih odluka, kratkoročnih modela bez jasne perspektive i sportskih načela.

gol expired Hoće li danas pasti povijesni rekord na skijanju: U istoj utrci Zubčić među 15 divider

Sada će tužna era industrijskog slaloma nastaviti proizvoditi mehaničke robote koji će izbjegavati i pogrešno tumačiti atletske vrijednosti.

Reputacija slaloma (i alpskog skijanja) izgrađena je na slalomima poput onog starog sa slike. Što se mene tiče, uvijek ću se čuditi kako svi sportovi vode računa o kriteriju, usklađuju ga s razinom koja stalno ide naprijed, a skijanje ide prema nazad. Ugled se već počeo gasiti i mladi se traže negdje drugdje "citius, altius, fortius".

p.s. Pokušajte pronaći svoj put kroz dobri stari slalom. Morat ćete barem razmisliti'', napisao je Kostelić.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider