Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nacionalna strategija

Inicijativa sportskih djelatnika stigla u Sabor: "To je revolucionaran koncept"

Predstavnici najvećih loptačkih sportova prije nekoliko dana prvi put su se okupili u Opatiji, a danas su sa svojim prijedlozima upoznali i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

 

Hrvatska bi iduće godine prvi put u svojoj povijesti trebala dobiti nacionalnu strategiju za sport te novi Zakon o sportu. Nacionalna strategija donosi se za razdoblje od osam godina, a skorašnja javna rasprava o oba dokumenta, potaknula je na akciju sportske djelatnike. Tako su se predstavnici najvećih loptačkih sportova prije nekoliko dana prvi put okupili u Opatiji, a danas su sa svojim prijedlozima upoznali i predsjednika Sabora.

Na donošenju dva cjelovita i usklađena dokumenta - Nacionalnoj strategiji i Zakonu o sportu, Državni ured za sport s velikim brojem stručnih suradnika, radi već mjesecima. Da je došlo vrijeme za promjene na bolje za hrvatski sport, prvi su prepoznali predstavnici loptačkih sportova. Okupili su se i predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, upoznali sa svojim prijedlozima.

„Vrlo je kreativan koncept koji je iznesen, on je na određeni način revolucionaran u smislu financiranja sporta , ali i njegove uloge u sveukupnom razvoju hrvatskog društva“, kazao je Jandroković.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković jedan je pokretača široke inicijative kako bi se sport u Hrvatskoj mogao dodatno financirati.
„Presretni smo što nam je u roku od 7 dana ukazana čast da smo ovdje i da možemo prezentirati sport, da možemo prezentirati sve loptačke sportove, za svu djecu i za sav razvitak sporta sustavno i kontrolirano“, kazao je Mišković.

S istim su prijedlozima već upoznali i državnu tajnicu Janicu Kostelić koja podržava ovakve inicijative te očekuje da će ih biti još jer Zakon sredinom siječnja odlazi na javnu raspravu koja će trajati 30 dana.

U posljednjih deset mjeseci održano je 12 radionica, a u izradu dokumenata bilo je uključeno više od 300 ljudi iz sustava sporta. Posao je bio dugotrajan jer se radi o međuresornim dokumentima koje treba usuglasiti s nizom ministarstava.
„Oba dokumenta bit će podložna dodatnim prijedlozima u javnoj raspravi, a s njima je obuhvaćen niz ključnih pitanja za sportaše“, kazala je Janica Kostelić.

Nakon javne rasprave hrvatski sabor prvi će put u povijesti države donijeti strateški dokument koji će odrediti smjernice sporta u idućih osam godina. Hrvatski sportaši dugo su čekali na ovaj trenutak, a sudeći prema napravljenom do sada, za njih stižu bolja vremena.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider