Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kako financirati nogomet?

Jasna poruka za Miškovića: Njegov plan nije moguć, nogomet ima druge načine zarade

Damir Mišković iznio je plan financiranja nogometa po kojem bi dio sredstava stizao i iz javnih sredstava.

Damir Mišković (Screenshot)

 

Da je problem financiranja glavni problem hrvatskog sporta svima upućenima bilo je jasno i prije istupa Damira Miškovića. Posebno se to odnosi na manje sportove, ali i među nogometnim klubovima dosta je onih koji se teško bore za preživljavanje.

"Konkretni primjeri modela financiranja su jako jednostavni. Nisam ih ja izmislio, nego jednostavno to u svijetu ljudi rade i ja ne vidim razloga zašto i kod nas se to ne bi napravilo", rekao je Damir Mišković.

Mišković je svoj plan ili listu želja sažeo u pet točaka. Pod broj jedan, da se klubovima omogući postotak od zarade kladionica koje u svojoj ponudi ionako imaju utakmice HNL-a. Pod broj dva, da se poveća iznos koji klubovi dobivaju od TV prava. Kao treće i četvrto, da se u nogomet slije dio javnih sredstava od boravišnih i gradskih taksi. Točka broj pet predviđa porezne olakšice za one koji ulažu u sport.

Prijedlog o izdvajanju iz boravišni pristojbi izazvao je najviše reakcija u javnosti, a resorni ministar Gari Cappelli poslao je jasnu poruku.

''Ma, ne. Zakon o boravišnoj pristojbi, turističkim zajednicama i članarinama vrlo jasno govori što se financira i kako, naravno da nogomet tu nije…''

"Nogomet ima druge načine kako prikuplja sredstva"

Dakle, nogomet ne dolazi u obzir?

''Ne, nogomet ima sponzorstva i druge načine kako prikuplja sredstva i imaju oni načina kako će na tome raditi."

Isto pitanje dobio je i ministar financija Zdravko Marić.

"Nisam vidio taj prijedlog, pa ne bih ga ni komentirao. Ali, sigurno da razmatramo mi općenito, državna tajnica za sport, kao i svi mi skupa u Vladi, pogotovo mi koji vodimo ja bih rekao malo više računa o sportu, da se između ostalog iznađu načini kako i na koji način financijski osnažiti i imati jednu održivu priču financiranja sporta."

A u kojoj mjeri država potpomaže nogomet u susjednoj Sloveniji?

"Država ne financira klubove. Određena financijska sredstva klubovi ponekad dobivaju od jedinica lokalne samouprave, ali i to je više iznimka nego pravilo," kaže Miha Kranjc, novinar 24ur.

Države poput Francuske i Rumunjske, kažu nam u Hrvatskom olimpijskom odboru, zakonski su uredile da dio novca od zarade kladionica odlazi u tamošnji sport. No, veliko je pitanje je li takav scenarij moguć i kod nas. No, kakve god šanse bile, sigurno su realnije od onih da se nogomet financira od javnih sredstava.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider