Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Lijepa vijest za budućnost

Hrvatski rukometni savez i EHF potpisali Master plan, evo o čemu se točno radi

U Luksemburgu je održana Konferencija Predsjednika i Kongresa Europske rukometne federacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Od sezone 2023./24. širi se Europska liga za rukometaše na 32 kluba, objavio je EHF nakon Konferencije Predsjednika i Kongresa EHF-a u Luksemburgu na kojem je potpisan i Master plan EHF-a i Hrvatskog rukometnog saveza (HRS).

U Luksemburgu su se ovoga vikenda odžale 16. Konferencija Predsjednika, te 15. Kongres EHF-a na kojem su HRS predstavljali predsjednik Tomislav Grahovac, te dr. sc. Lidija Bojić - Ćaćić i Tomislav Lukić.

Jedna od najvažnijih vijesti za hrvatski rukomet svakako je potpisivanje Master plan Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza.

"To nam puno znači jer ovo je prvi put da je jedna federacija potpisala ovakav sporazum s Europskom rukometnom federacijom. Svjesni smo činjenice da se djecu treba što ranije uključiti u sport. Zahvaljujući ovom programu, sad ćemo početi raditi s djecom vrtićke dobi i od 1. do 4. razreda osnovne škole što je iznimno važno da uhvatimo korak s ostalim sportovima i da se djeca počnu baviti s rukometom što ranije", istaknuo je predsjednik HRS-a Grahovac.

Navedene projekte pri HRS-u vodi dr. sc. Lidija Bojić - Ćaćić.

“HRS je prvi puta dobio jedan tako vrijedan ugovor s EHF-om na tri godine. S ovim projektom ulazimo u jednu novu sferu razvoja rukometa u Hrvatskoj gdje je cilj razviti rukomet od samih početaka dječje dobi, odnosno od vrtića. Za početak će biti uključeno šest gradova u ovaj projekt, a svake naredne godine, uključit ćemo po još šest vrtića, što je zapravo 18 vrtića, odnosno gradova tijekom nadolazeće tri godine", kazala je Bojić - Ćaćić.

"Drugi projekt je mini rukomet u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, i tu će nas također podržati EHF u vidu golova i lopti za 10 škola godišnje koje se odluče prijaviti za natjecanja u mini rukometu. Svjesni smo toga da nam se djeca malo bave rukometom, a mi smo prvi Savez koji pokušava ući u dječje vrtiće, odnosno u tu najraniju dječju dob. Nadamo se da će ovi projekti zaživjeti te potaknuti rukometne klubove u Hrvatskoj da se i sami organiziraju i predstave djeci rukomet", zaključila je dr.sc. Lidija Bojić – Ćaćić.

Dodajmo kako je Izvršni odbor EHF-a donio neke od odluka za sljedeću, 2023./2024. sezonu.

Tako će u skupinama Europske lige za muškarce igrati 32 momčadi umjesto 24, a u kvalifikacijama će se igrati samo jedno kvalifikacijsko kolo.

U novom sustavu 16 momčadi ima fiksno mjesto u grupnoj fazi, a još 16 pridružit će se nakon prve i jedine kvalifikacijske runde. Izvršni odbor je odobrio regionalne lige - SEHA ligu, Baltičku ligu, Ligu BENE, te MOL ligu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider