Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Doček u Zagrebu

Hrvatski paraolimpijci dočekani kod fontana

U Zagrebu je priređen prvi organizirani javni doček hrvatskih sportaša s invaliditetom s nekog velikog natjecanja.

Nakon više od 20 sati puta, hrvatska paraolimpijska reprezentacija vratila se u domovinu sa 15. ljetnih paraolimpijskih igara koje su održane u Rio de Janeiru.

 Paraolimpijci su u VIP salonu zagrebačke zračne luke održali novinarsku knferenciju nakon koje su krenuli na svečanu proslavu organiziranu pokraj fontana ispred zagrebačke Sveučilišne knjižnice u ulici Hrvatske bratske zajednice. To je prvi organizirani javni doček hrvatskih sportaša s invaliditetom s nekog velikog natjecanja.

Hrvatski paraolimpijci su u Riju osvojili pet medalja - zlata su osvojili stolnotenisačica Sandra Paović i Mikela Ristoski u skoku u dalj, srebrne medalje su osvojile ekipno Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić u stolnom tenisu te Zoran Talić u skoku u dalj, dok je Velimir Šandor u bacanju diska osvojio broncu.

"Možemo biti zadovoljni igrama u Rio de Janeiru jer smo osvojili pet medalja što je sjajan poticaj za daljni razvoj sporta osoba s invaliditetom. Imamo mladu i talentiranu reprezentaciju od koje su u budućnosti očekuje još velikih uspjeha," kazao je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

Sandra Paović je naglasila kako je put do zlatne medalje bio stresan i težak.

"Bilo je stresno i nije bilo lako. No uspjela sam i ponosna sam zbog toga," kazala je Paović koja je spojila paraolimpijsko, svjetsko i europsko zlato.

Paović je istaknula kako je nedopustivo da paraolimpijci od 30. rujna ove do 1. siječnja iduće godine ostaju bez stipendija, naknada za trenere, vizaminizaciju, za fizioterapeute.

"Ne znam kako, ali to se nekako mora riješiti. Te stipendije su nekim sportašima jedini izvor prihoda," naglasila je Paović.

Stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dreta Karić osvojile su srebro u ekipnoj konkurenciji, što je prvo ekipno odličje za Hrvatsku u povijesti paraolimpijskih igara.

"Emocije su me preplavile kada sam vidjela koliko vas je ovdje, a još nas očekuje svečani doček. Tek sada počinjem biti svjesna da smo osvojile medalju na POI," kazala je Dretar Karić dok je Mužinić poručila kako joj je 'srce poskočilo' kada je vidjela toliko ljudi

"Nisam znala da će me ovaj doček toliko dirnuti," naglasila je Mužinić.

Zoran Talić i Velimir Šandor imali su 'reprizu' jer su već imali jedan doček kada su se vratili u Hrvatsku u prvoj skupini sportaša. No, pojavili su se i na završnoj 'fešti'.

"Sada mi je malo lakše, jer sam ovo sve već prošao. Za mene su POI u Rio de Janeiru bile posebno iskustvo jer su mi bile prve, a odmah sam osvojio medalju," kazao je Šandor, dok je Talić dodao kako je sretan što je osvojio srebro i tako potvrdio rezultat od prije četiri godine u Londonu.

Paraolimpijcima je na medaljama, ali i na sjajnoj borbi čestitala Janica Kostelić, dok je gradonačelnik Milan Bandić naglasio kako je Zagreb spreman uskočiti ukoliko će biti problema s financiranjem stipendija i trenera do kraja ove godine.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider