Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Otišle su tiho...

Hrvatska - svjetska sportska senzacija: O našim curama priča cijeli (sportski) svijet

Kompletirano je drugo kolo Europskog prvenstva rukometašica, a glavna priča zasad je - Hrvatska.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija ispraćena je na Europsko prvenstvo s mišlju da u društvu onih najboljih u ovom sportu "hrabro pogine", ali poslije dva kola glavna je priča ove kontinentalne smotre. U razdoblju kad svi s nestrpljenjem iščekujemo Svjetsko prvenstvo rukometaša, naše rukometašice rade velike stvari.

Izabranice Nenada Šoštarića najljepša su priča rukometnog Eura, upisale su dvije senzacionalne pobjede i već su osigurale plasman u drugi krug, čemu ćemo nešto više pozornosti posvetiti u drugom dijelu teksta.

Europsko prvenstvo prvotno se trebalo održati u dvije skandinavske države, Danskoj i Norveškoj, ali nakon što je norveška vlada spustila rampu zbog straha od širenja koronavirusa, Danci su se našli pred velikim izazovom, a Europska rukometna federacija (EHF) u strahu od možebitnog otkazivanja cijelog Eura.

Međutim, Danski rukometni savez organizirao se u rekordnom roku, osiguravši sve uvjete da ugosti 16 najboljih reprezentacija Starog Kontinenta.

Skupina gotovo da nije mogla biti teža

Skupina C tako je svoj novi dom, umjesto norveškog Trondheima, pronašla u Sydbank Areni u danskom Koldingu.

U pakleno teškoj skupini naše su rukometašice na Euro otišle s očekivanjima kako bi i svaki bod u pakleno teškoj skupini sa ženskim rukometnim velesilama kao što su Mađarska, Nizozemska i Srbija bio izvrstan rezultat. Kako i ne bi kad se Hrvatska s dva protekla europska prvenstva vratila kući pokisla i eliminirana već u prvom krugu natjecanja sa sva tri poraza i s očajnom gol-razlikom od -29 (2016. godine u Švedskoj) i -24 (2018. u Francuskoj).

Posljednju pobjedu na europskim prvenstvima hrvatska reprezentacija ostvarila je 12. prosinca 2014. u Varaždinu, na Euru koji smo zajedno organizirali s Mađarskom. Bila je to Pirova pobjeda nad Nizozemkama, u situaciji kad se već poslije dva uvodna kola znalo da ćemo završiti na posljednjem mjestu.

Šest godina kasnije gledamo potpuno suprotnu priču. Hrvatska je veliki hit Europskog prvenstva i trenutačno jedna od najljepših priča u svijetu sporta općenito.

Dva skalpa za anale

U petak su senzacionalno svladale Mađarsku, reprezentaciju koja je sportski ponos svoje države. Mađari već cijelo desetljeće u rukomet ulažu koliko i Hrvatska, valjda, u cijeli sport ukupno, ali unatoč tome na startu Europskog prvenstva njihove reprezentativke doživjele su udarac kojem se nisu nadale (završilo je 24:22 za Hrvatsku).

Uz neprikosnovenu Norvešku, Mađarska je vjerojatno najveća europska i svjetska velesila kad je u pitanju ženski rukomet. No protiv Hrvatske nije se dobro provela.

Posljednjih nekoliko godina sjajnu generaciju ima i Nizozemska, koja je prije godinu dana otišla do kraja na Svjetskom prvenstvu u Japanu osvojiviši zlatnu medalju. I za njih je Hrvatska imala protuotrov, konačan rezultat bio je 27:25 za potvrdu odlaska u drugi krug, gdje će - već se i to zna - našu reprezentaciju čekati Norveška i Rumunjska, uz boljeg iz dvoboja Njemačke i Poljske.

gol expired Hrvatske rukometašice pobijedile svjetske prvakinje na Euru i prošle dalje u ''skupini smrti'' divider

Protiv Srbije za totalno približavanje polufinalu

Prije kraja prve grupne faze našu reprezentaciju očekuje sraz sa Srbijom, koja je također bila bolja od Nizozemske, ali je doživjela potop u drugom kolu protiv raspoloženih Mađarica (26:38).

Ta utakmica se igra u utorak s početkom u 18:15, a osim sportskog prestiža ulog je velik jer bi u slučaju pobjede Hrvatska prenijela maksimalna četiri boda u drugi krug natjecanja i bila bi nadomak plasmana u polufinale.

Tko bi se tome nadao prije početka natjecanja...

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider