Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Hvatanje pozicija za Euro

Hrvatska rukometna reprezentacija danas igra jako bitnu utakmicu: Ako Kauboji izgube, bit će drame

Grčka i Hrvatska igraju od 18:00 u Chalcisu u petom kolu skupine 5 kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Hrvatski rukometaši (Foto: Pixsell)

Hrvatska rukometna reprezentacija pod vodstvom novog izbornika Gorana Perkovca danas gostuje kod Grčke u Chalcisu.

Utakmica je to petog kola skupine 5 kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će se u siječnju 2024. održati u Njemačkoj, dvoboj u koji Grci ulaze kao vodeći na ljestvici.

Dobro ste pročitali - Grčka je nakon četiri kola prva u ovoj grupi, ispred Hrvatske i Nizozemske te Belgije, koja je na začelju bez ijednog boda i izgubila je svaku šansu za plasman na europsku smotru.

Plasman na Euro nije upitan, ali bitno je s koje pozicije

Format kvalifikacija takav je da će iz svake od osam skupina po dvije najbolje reprezentacije otići izravno na Europsko prvenstvo, a proći će i četiri najbolje trećeplasirane.

Trenutačno je Grčka na šest bodova, Hrvatska i Nizozemska imaju po pet, a Belgija nula.

Budući da će Kauboji u posljednjem kolu u nedjelju u Rijeci ugostiti već otpisane Belgijce, plasman na Europsko prvenstvo neće doći u pitanje. S tom pobjedom protiv Belgijaca, čak i uz eventualni današnji poraz, Perkovčevi izabranici završili bi sa sedam bodova, na trećem mjestu, i time bi sigurno bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije i osigurali bi mjesto na Euru.

Međutim, rasplet je to koji nam se nimalo ne bi svidio, zbog svega što bi donio sa sobom u budućnosti, počevši već od ždrijeba skupina za Europsko prvenstvo.

Ždrijeb početkom svibnja

Ako Hrvatska danas izgubi, bio bi to već drugi poraz u ovim kvalifikacijama (uz jedan remi) i novi znak da se polako, ali po već utabanoj ruti sve više udaljavamo od svjetskog i europskog vrha, a to je nešto na što nismo naviknuli poslije svih onih radosti koje su nam Kauboji priuštili u siječanjskim danima.

Sam plasman, dakle, neće biti sporan, ali odlazak na Euro s bilo koje pozicije osim prve značit će automatski i teži put do pravog rezultata na tom Europskom prvenstvu.

Kao i u nogometu s onim koeficijentima UEFA-e i FIFA-e, tako i u rukometu postoji rangiranje reprezentacija na temelju njihovih nedavnih postignuća. Znamo već da se u proteklih godinu-dvije Hrvatska ne može pohvaliti nekim velikim rezultatima, a dodamo li tome mogućnost da na Euro stignemo kao drugi ili treći iz ove skupine, loše nam se piše u Njemačkoj.

Ždrijeb skupina Europskog prvenstva održat će se vrlo skoro, već 10. svibnja u Düsseldorfu. Na isti način kao i prošli Euro ukupno 24 reprezentacije bit će raspoređene u šest skupina s po četiri ekipe. U prvom potu u ždrijebu bit će domaćin Njemačka i još pet najboljih na temelju rezultata, a sigurno je da među tim nositeljima skupina neće biti i Hrvatska.

No moglo bi se dogoditi da Kauboji ne budu ni u drugom potu i baš su zato jako bitne ove dvije završne utakmice kvalifikacija. Pobjedu protiv Belgije u nedjelju su svi već upisali, ali današnji dvoboj ključ je konačne bilance kvalifikacija. Jer nikako ne bismo željeli da, primjerice, naša uvodna skupina na Europskom prvenstvu izgleda ovako: Francuska, Island, Hrvatska, Češka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider