Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi

VIDEO: Blanka i Ivica najbolji i u izboru HOO-a

Najbolja atletičarka svijeta Blanka Vlašić i osvajač dviju srebrnih medalja s olimpijskih igara u Vancouveru skijaš Ivica Kostelić izabrani su u ponedjeljak za sportašicu i sportaša godine u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prema kriterijima HOO-a najuspješnija ženska ekipa bila je hrvatska reprezentacija u samostrelu, dok je najuspješnija momčad hrvatska vaterpolska reprezentacija, a najuspješniji sportski par, štafeta ili posada muški veslački četverac na pariće.

"Na početku programa prikazane su slike od prije deset godina kada sam primila nagradu za najveću nadu, i još uvijek sam tu, jer tako tata. Ponosna sam ne samo zbog sebe, već i zbog svog tima, i nikad dovoljno zahvale njima. Prije nagrade za sportašicu godine, dobila sam i priznanje za promicanje Hrvatske u svijetu, što mi također puno znači, jer kad ste na borilištu ponekad vam se čini da ste sami, ali to nije tako, jer iza vas stoji cijela nacija", izjavila je Blanka Vlašić, koja je i treću godinu zaredom proglašena za sportašicu godine u izboru HOO-a,

Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić preuzevši nagradu za sportaša godine kazao je: "Iznimna mi je čast biti dio hrvatske olimpijske obitelji i vidjeti sve prijatelje i velike sportaše. Uvijek mi je čast braniti naše boje, kao što je to bilo mnogima prije mene. Biti dio nekog društva i poistovjetiti se s time daje vam posebnu snagu".

Dobitnici najviše nagrade HOO-a, koja nosi ime proslavljenog kanuista Matije Ljubeka, za 2010. godinu su: Lino Červar, Janko Goleš, Duško Krstulović, Ive Mustać i Miroslav Žmego Poljak.

"Često se govori da sport nije kultura, a kultura nije samo glazba, film, kazalište, književnost, slikarstvo ili bilo koja druga umjetnost. Kultura su sva elitna dobra i aktivnosti jednog naroda, a hrvatski sport je itekakvo elitno dobro koje promovira našu državu i kulturu hrvatskih građana. Sport podiže dostojanstvo, ponos i državotvornost, a to nam je nerijetko zamrlo. Olimpizam ne promovira samo grčku božicu pobjede, već sinergiju sporta, kulture i obrazovanja, nudeći novi oblik života, a to je radost", kazao je najbolji hrvatski rukometni trener Lino Červar.

Najveće hrvatske sportske nade su judašica Barbara Matić i plivač Ivan Capan, dok je nagradu za trenera godine dobio Ante Kostelić.

"Ponosan sam na to što sam član hrvatske olimpijske obitelji, jer mislim da je to za jednog sportaša najviše što može postići. Biti počašćen u svojoj zemlji za mene je nešto najviše što sam mogao ostvariti", rekao je Ante Kostelić.

Posebno priznanje za promicanje Hrvatske u svijetu dobila je Blanka Vlašić, dok je Ivanu Baliću uručen trofej "Sport - inspiracija mladima".

Posthumno je za iznimna ostvarenja u rukometu posebnim priznamjem HOO-a nagrađen rukometni trener i izbornik Velimir Kljaić, dok je nagradu HOO-a za fair-play u 2010. godini dobio Jedriličarski klub "Labud" iz Splita.

"Moramo biti ponosni na ostvarene uspjehe naših športaša u 2010. godini jer su oni na raznim natjecanjima, a među njima su najvažniji bili nastupi na ZOI u Vancouveru i prvim olimpijskim igrama mladih u Singaruru, osvojili čak 287 medalja", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Proslava Velikog dana HOO-a, kojim se tradicionalno obilježava priznanje krovne organizacije hrvatskog sporta od Međunarodnog olimpijskog odbora, održana je u nazočnosti brojnih sportaša i sportskih djelatnika, te predsjednika države i Sabora, Ive Josipovića i Luke Bebića, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.(Hina)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider