Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
NOVE KALKULACIJE

Evo što treba Hrvatskoj za četvrtfinale, a mogli bismo čak i birati protivnika

Hrvatska rukometna reprezentacija dovela se u puno bolju poziciju od one u kojoj je bila prije dva dana.

Hrvatska - Njemačka (Foto: Tom Dubravec/Cropix)

Hrvatska rukometna reprezentacija uspješno je apsolvirala neočekivani poraz od Slovenije te se u najboljem izdanju prikazala protiv Njemačke, na rukometnom turniru Olimpijskih igara u Parizu.

Slavili su naši reprezentativci rezultatom 31:26 i doveli se u puno bolju poziciju pred posljednje dvije utakmice.

Što nam treba za četvrtfinale?

Četvrtfinale nije matematički osigurano, ali je jako blizu. Moguće je, ako se poklope ostali rezultati, izboriti ga i u slučaju dva poraza u preostale dvije utakmice, no najbolje je što jednostavnije proći kakva je trenutačno situacija.

Uz dodatak da bi osim samog prolaska skupine najbolje bilo izbjeći da se to dogodi s četvrtog mjesta, ako računamo na to da će sjajni Danci izboriti prvo mjesto u drugoj skupini. Istina, moramo uzeti u obzir to da im preostaje susret protiv Norveške za prvo mjesto, no u njega će ući kao favoriti.

Što ako izgubimo obje do kraja?

Proći ćemo prvo onaj nepoželjni scenarij, gdje bi naši reprezentativci doživjeli poraze u susretima protiv Švedska i Španjolske. 

U tom slučaju četvrtfinale bismo svakako izborili ako:

  • Slovenija i Japan završe ispod četiri (Slovenija ne pobijedi Japan).
  • Zatvori se krug Hrvatske, Slovenije i Njemačke, gdje naša reprezentacija više nikako ne može biti najgora.

Postoji još nekoliko solucija u kojima Hrvatska može proći, no uistinu je prerano to spominjati, posebno jer vjerujemo da se do kraja dva poraza neće dogoditi.

Tu je važno navesti i to da je susret Hrvatske i Španjolske posljednja utakmica cijele grupne faze te da će naši prije nje znati što je potrebno za četvrtfinale pa čak i za susret protiv kojeg protivnika.

Bod bi trebao biti dovoljan

Iako će se puno više znati nakon današnjeg susreta Slovenije i Švedske, možemo zaključiti kako bi bod u preostale dvije utakmice trebao biti dovoljan, a u nekim scenarijima mogao bi donijeti i treće mjesto u grupi.

Upravo tu jako puno znači relativno mala gol-razlika od koje je doživljen poraz protiv Slovenije te značajna razlika kojom su savladani Nijemci.

S još dva boda smo sigurni, ali možemo zauzeti gotovo svaki plasman

Još jedna ostvarena pobjeda sigurno donosi drugi krug, a moguće je da se tamo ode s četvrte ili druge pozicije.

Kako je u našoj skupini situacija gdje nema favorita te gdje uistinu svatko može pobijediti svakoga (izuzev vjerojatno Japanaca), teško prije posljednje utakmice možemo znati kakve su šanse za koju poziciju i koji su eventualni mogući protivnici.

Dvije pobjede donose prvo mjesto, donose ga možda čak i tri boda

Dvije pobjede do kraja turnira, odnosno osam bodova, bili bi dovoljni za prvo mjesto Hrvatske nakon grupne faze.

Teško je zamisliv scenarij u kojem se to ne bi dogodilo, odnosno Slovenija bi morala pobijediti sve do kraja, uz još neke rezultate koji bi se poklopili.

U nekim scenarijima ono je moguće i ako naši reprezentativci završe grupnu fazu sa sedam bodova, ali također bi ovisilo o drugim rezultatima. Sve u svemu, sedam bodova su gotovo sigurno prvo ili drugo mjesto u grupi.

Najbolje je pobijediti Švedsku, a onda možda čak i kalkulirati

Prvo ili drugo mjesto u skupini možda ne bi bilo poželjno, prije svega zbog toga što je realno da će Francuska u svojoj skupini završiti treća ili četvrta.

Znamo tko su i što su Francuzi, isto tako znamo koliko su se puta probudili tek u nokaut-fazi i zdravo je razmišljati da ih je potrebno izbjeći.

Kakva će biti situacija prije utakmice protiv Španjolske, ne znamo, ali nadamo se da ćemo biti u situaciji u kojoj možemo na neki način birati protivnika. I nadamo se da to u tom slučaju ne bi bili domaćini, koji će dotad već znati svoj status uoči nokaut-faze.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Smjena na Maksimiru! ⚽️

Tko će biti novi trener Dinama?✅️
Kakva bi to igra sudbine bila da Željko Sopić naslijedi Sergeja Jakirovića u Dinamu 👀

📸Ronald Goršić/CROPIX
Možda je to bila tema razgovora između Jakira i Kompanyja nakon utakmice? Nikad nećemo saznati... ⚽

📸: CROPIX
Perišić putuje u Nizozemsku... 🇭🇷⚽️🇳🇱

📸: Cropix & Fabrizio Romano Facebook