Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
mlada damo, kapa do poda

Čudesni pothvat Darije Obratov: Bez trenera i uvjeta za trening izborila Olimpijske igre

Iz trećeg pokušaja Splićanka Daria Obratov uspjela je izboriti nastup na Zimskim olimpijskim igrama.

Splićanka Daria Obratov ostvarila je svoj životni san te postala prvi hrvatski sportaš koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u sanjkanju. Gotovo potpuno sama, bez trenera, servisera i fizioterapeuta, uspjela je napraviti sportsko čudo i ući među elitu u Formuli 1 na ledu. Riječ je o izuzetno opasnom sportu koji je prije osam godina uzeo i ljudsku žrtvu.

Daria se dugo bavila rukometom, no nakon osme operacije istog koljena, liječnici su joj predložili da promijeni sport. Vrlo brzo se pokazalo da je talentirana za sanjkanje, u kojem je jednom postigla brzinu od zastrašujućih 148 kilometara na sat.

Nakon prvog treninga znala da je to za nju

"Kada sam se prvi put spustila i kada je završio trening, otišla sam u svlačionu, uzela mobitel i poslala svojim roditeljima poruku: "Ljudi, to je to". I tako je baš bilo, kao da sam se rodila na stazi i cijeli život tu bila", rekla je Daria.

"Sanjke djeca počnu voziti s tri, četiri godine, a sa šest godina kažu da ste prestari za ovaj sport. Ja sam počela s 19 i pol godina".

Do nastupa na Olimpijskim igrama ne bi nikada došlo da nije imala veliku pomoć svoje obitelji, ali i volju koja je fascinirala čak i trenere svjetskih velesila. Njezin sadašnji plasman među 30 najboljih svjetskih sanjkašica, ravan je čudu. Naime, Daria od Splita do najbliže staze za trening, one u Njemačkoj, ima čak 1000 kilometara.

"Mjesečno napravim preko 9500 tisuća kilometara, sama vozim. Svaka staza je drugačija. Na svaku bob stazu morate ići, svaki tjedan idete na drugu i spuštate se. Da bi ušli u natjecanje Svjetskog kupa morate napraviti barem 300 spuštanja prije nego počne taj natjecateljski dio", kaže Daria.

Bez trenera i servisera

Svako spuštanje stazom stoji 20 eura, a Daria je uvijek željela maksimalno iskoristiti vrijeme na stazi pa bi se spuštala i po 10 puta. Dok nije imala automobil, roditelji bi je odvezli na trening i ostavili, jer budžet nije dopuštao da ostanu s njom.

"Ja bi išla na noge na stazu i vraćala se. I tako dva puta dnevno, s opremom težom od 35 kila bi hodala više od sat i pol, dva, često po šumovitim područjima pa bi zvala mamu. Još kad roaming nije bio tako jeftin, jer bi pala noć. Onda bi ja "aj mama, samo da pričam malo s tobom da se osjećam drugačije".

Darija će u Pjongčongu biti najlakša natjecateljica, a nedostatak kilograma koji su važni u sanjkanju, nadoknađuje posebnim bodijem s deset kilograma olova. Veliku pomoć u ostvarenju sportskog sna imala je i od mlađe sestre Danie, također sanjkašice.

"Ja sam imala nekako dosta pritisak jer sam znala da je ovo moj zadnji pokušaj i da je ovo ili ili. Ili ću ostvariti svoje snove ili ću prekinuti...", ispričala je Daria.

"Moja sestra je bila najbolja. Rekla mi je: "Daria, pa ti si već dva puta izgubila olimpijske igre, što može biti gore od toga? Sad više nemaš što izgubiti, sad možeš samo dobiti". Iako sam ja u sebi govorila "treći put bi bilo stvarno grozno".

Na putu do ostvarenja svojeg sna, Daria je čak vozila nekoliko tisuća kilometara s potresom mozga, a jednom je od iscrpljenosti i izgladnjelosti pala u nesvijest.

"Izvadili su mi krv i pitali moju mamu "je li ona ikad u životu jela meso". Ja sam uvijek govorila svojima "nije me briga kako, ja idem ostvariti svoj cilj i tako je i bilo".

Sanjke joj krase kockice i more

Tako je gotovo sama i s višestruko jeftinijom opremom od konkurencije iz trećeg pokušaja izborila nastup na Olimpijskim igrama.

"Ja nemam nažalost nikoga, ni servisera ni trenera. Moje sanjke su sastavljene od jedne srednje kvalitete u jednoj garaži u Americ, jer sam poznavala jednog američkog trenera koji zna napraviti sanjke".

"Njihove koštaju između 50 do 60 tisuća eura, s obzirom da imaju i više pari klizaljki i ovih rogova".

Njezine sanjke je za najvažniji nastup u životu ukrasila dizajnerica Andrea Crmečki.

"Nekako je Andrea super ukomponirala prepoznatljive hrvatske kockice i naravno more, jer ipak ja dolazim s mora i to sve zajedno s ponosom ću predstavljati na Olimpijskim igrama".

Daria će na svojim prvim Olimpijskim igrama, kao i uvijek, dati sve od sebe i uživati u vožnji, a rezultat će biti u drugom planu, jer je ona svoju najveću pobjedu već ostvarila.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju
Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider