Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Armstrongovim stopama?

Četverostruki pobjednik Tour de Francea pozitivan na dopinškom testu!

Britanac Chris Froome bori se s astmom već godinama te pritom koristi inhalator s kojim suzbija simptome.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Jedan od najboljih biciklista svih vremena, Britanac Chris Froome, bio je pozitivan na doping testu tijekom jedne od najprestižnijih utrka svijeta Vuelte. U mokraći četverostrukog pobjednika Tour de Francea pronađena je previsoka razina salbutamola, lijeka koji se koristi za astmu.

Prema pravilima Svjetske antidopinške organizacije u sustavu je dozvoljeno imati 1000 nanograma po mililitri, a 32-godišnji Froome je imao dvostruko više, prenose Guardian i Le Monde. Odvjetnici i znanstvenici rade na tome da pobiju pozitivan rezultat dopinškog testa, odnosno da daju objašnjenje zbog čega je došlo do pada.

Ako u tome ne uspiju, Froomeu će se oduzeti naslov na Vuelti, a čekala bi ga i poduža suspenzija, zbog koje bi propustio Tour de France i Giro d'Italiju u 2018. godini. Britanac je najavio da će iduće godine napasti rekordni peti naslov na Tour de Franceu.

"Dobro je poznato da imam astmu i dobro znam kakva su pravila. Koristim inhalator kako bi suzbio simptome i to radim u dozvoljenoj količini. Znam da ću biti testiran svakog dana utrke kao vodeći čovjek iste. Svoju ulogu vođe u našem sportu smatram vrlo ozbiljno i samim time smatram da je normalno da se ovaj slučaj istraži. Spreman sam u potpunosti surađivati i dati sve potrebne informacije", rekao je biciklist momčadi Sky.

Froome je u rujnu postao prvi Britanac koji je osvojio naslov pobjednika na Vuelti, te je postao tek treći u povijesti, te prvi nakon 1978. godine koji je osvojio Tour de France i Vueltu u istoj godini.

Ovo je već drugi slučaj za momčad Skyja da im se najbolji biciklist sumnjiči za kršenje dopinških pravila. Prije šest godina isti je slučaj bio i s Bradleyjem Wigginsom, no nakon 14 mjeseci istrage Dopinška agencija Ujedinjenog Kraljevstva nije uspjela pronaći dovoljno dokaza za osudu, te su optužbe odbačene.

Froome je osvajao Tour de France 2013., 2015., 2016. i 2017. godine, a pritom je osvojio i sedam individualnih etapa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider