Ostali sportovi
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Ostali sportovi
Prvi u povijesti

Azija postaje središte najvećih sportskih događaja: ZOI 2022. Pekingu

Kineski glavni grad Peking izabran je za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, odlučeno je na kongresu Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Kuala Lumpuru...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kineski glavni grad Peking će tako postati prvi grad koji je organizirao i ljetne i zimske OI. Članovi MOO-a u Kuala Lumpuru birali su između Pekinga i kazahstanskog Almatija, jer su od kandidature zbog negativnog odgovora na lokalnim referendumima odustali Oslo i Muenchen, a još ranije se iz utrke povukao i Stockholm. 

Usprkos velikim nedostacima kandidature, jer je Peking prilično udaljen od zimskih centara Zhangjiakoua i Yanqinga, te činjenici da će se organizatori gotovo sigurno morati osloniti isključivo na umjetni snijeg kako bi organizirali natjecanja u alpskom i nordijskom skijanju, Peking je pobijedio Almati sa 44 naprema 40.

Članovi MOO-a odlučili su se ZOI povjeriti Kini zbog stabilne gospodarske situacije i stoga jer je većina borilišta već izgrađena.

"Napravit ćemo događaj za pamćenje u podnožju Kineskog zida za čitavu olimpijsku obitelj, sportaše i gledatelje kojim ćemo još više ojačati nevjerojatan potencijal za rast zimskih sportova u našoj zemlji, kao i čitavoj Aziji i diljem svijeta", stoji u priopćenju Organizacijskog odbora ZOI.

Izborom Pekinga za domaćina ZOI 2022., jasno se pokazalo kako je Istočna Azija postala novo središte sportske moći, jer će se troje Igre zaredom održati u toj regiji, za domaćina ZOI 2018. određen je južnokorejski Pyeongchang, a Ljetnih OI 2020. glavni grad Japana Tokio.

Jak argument Almatija je bio taj što bi njegovim izborom Kazahstan postao prva zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom koja bi dobila organizaciju Igara, ali niti to nije bilo dovoljno da privuče većinu glasova članova MOO-a.

"Učinili smo sve što smo mogli, naša je kandidatura bila savršena", izjavio je dopredsjednik Organizacijskog odbora Almatijeve kandidature Andrej Krjukov.

Kazahstanski premijer Karim Masimov je odmah po objavi rezultata glasovanja dao naslutiti kako će se njegova zemlja kandidirati za domaćinstvo sljedećih ZOI koje će se održati 2026.

"Ovo je jako dobro iskustvo za sudjelovanje u nekoj drugoj kandidaturi u budunosti", izjavio je Masimov.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider