Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Hrabar istup

Otvorena pobuna protiv Putina? Ruski sportaši uputili apel da se zaustavi rat u Ukrajini

Ruski šahisti poslali su otvoreni apel Vladimiru Putinu za prekid invazije na Ukrajinu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Veliki broj ruskih velemajstora, među kojima i trenutačno najbolji šahist Jan Nepomniači, uputilo je otvoreni apel ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem su ga pozvali na prekid vatre i mir u Ukrajini.

Hrabri apel pojavio se na ruskoj sportskoj stranici "Championat", a treba naglasiti kako je to prvi organizirani, javni poziv poznatih sportaša u svijetu, te ruskih uglednika koji su otvoreno prozvali Putina da zaustavi agresiju na Ukrajinu.

Otvorena pobuna protiv Vladimira Putina

Rusija je šahovska velesila i veliki igrači šaha oduvijek tamo imaju utjecajan status i popularnost.

Snažni apel ruskih šahista zapravo je i otvorena pobuna protiv moćnog Ruskog šahovskog saveza u čijem Upravnom odboru su redom vodeći ljudi Putinova režima i njegovi najbliži suradnici:

To su: Dmitrij Peskov (glasnogovornik Kremlja), Arkadij Dvorković (predsjednik Svjetske šahovske federacije), Sergej Šojgu (ruski ministar obrane), Andrej Akimov (predsjednik Uprave Gazsproma), Aleksej Kudrin (ministar financija), Sergej Sobianin (gradonačelnik Moskve), Aleksandr Hloponin (bivši zamjenik premijera ruske vlade), ali i brojni ruski oligarsi.

Šahisti se protive vojnoj akciji u Ukrajini

Apel ruskih šahista posebno je važan u okolnostima jer svi oni i njihove obitelji uglavnom žive u Rusiji koja je uvela krajnju represiju za sve koji se usprotive i dignu glas protiv Putina i ruske agresije.

"Protivimo se vojnoj akciji na teritoriju Ukrajine i pozivamo na hitni prekid vatre i mirno rješavanje sukoba kroz dijalog i diplomatske pregovore. Nepodnošljivo nas boli gledati katastrofu koja se ovih dana događa našim narodima.

gol expired Guardiola sasuo paljbu na Europu i NATO zbog rata u Ukrajini: Spomenuo i bivšu Jugoslaviju divider

Uvijek smo se zalagali za Rusiju u pojedinačnim i, s posebnim ponosom, ekipnim natjecanjima. Sigurni smo da šah, kao i sport općenito, treba ujediniti ljude. Najteži i najprestižniji međunarodni turniri u našoj zemlji održavali su se na najvišoj razini i na vrhuncu pandemije.

Rusi pozivaju na mir

Šah uči odgovornosti za svoje postupke; svaki korak je bitan, a pogreška može dovesti do fatalne točke bez povratka. I ako se uvijek radilo o sportu, sada su u pitanju životi ljudi, temeljna prava i slobode, ljudsko dostojanstvo, sadašnjost i budućnost naših zemalja.

U ovim tragičnim danima, naše misli su sa svim ljudima koji su uhvaćeni usred ovog strašnog sukoba. Dijelimo bol s našim ukrajinskim kolegama i pozivamo na mir.

Ukrajinska šahovska reprezentacija aktualni je europski prvak i jedna od najboljih momčadi na svijetu uz našu. Odigrali smo desetke i stotine međusobnih mečeva. Uvijek smo sport stavljali iznad politike, a Ukrajinci sunam uzvraćali istom mjerom i s poštovanjem.

gol expired Medvjedev oduševio porukom za Ukrajinu pa povukao zanimljiv potez na Instagramu divider

Molimo vas da timovima, igračima i običnim ljudima iz obje zemlje date priliku za međusobno poštovanje.
Mi smo za mir. Zaustavite rat!", stoji u apelu ruskih šahista.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider