Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Ana Blažević

VIDEO Hrvatska plivačka nada ne misli stati: poboljšala vlastiti rekord za sekundu i pol!

Za 19-ogodišnju Anu Blažević većina je prvi put čula prošle godine kada je ova mlada plivačica kluba Maksimir srušila 20 godina star rekord Mirne Jukić na 200 metara prsno. No, prije dva dana Ana je poboljšala vlastito vrijeme za čak sekundu i pol i ne misli stati.

Pije godinu dana Ana Blažević je izašla iz plivačke anonimnosti zahvaljujući rušenju rekorda Mirne Jukić. No, da ova uporna i simpatična plivačica nije samo u prolazu pokazala je i prije dva dana kada je na mitingu u Dubrovniku poboljšala vlastiti rekord za sekundu i pol.

"Puno smo radili, a ja sam sazrjela i psihički i fizički, a onda je rezultat došao s time“, rekla je hrvatska rekorderka na 200 metara prsno Ana Blažević.

Odbila američka sveučilišta

Anina trenerica Klara Šiljeg nekada je trenirala i našu najtrofejniju plivačicu, Sanju Jovanović. S Anom radi posljednjih pet godina, a prvotni zajednički ciljevi su se promijenili.

Ana Blažević, plivačica - 3 Ana Blažević, plivačica - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Četiri godine sam tu, pomoći ću ti da završiš srednju školu da plivački napreduješ što više možeš. Naučit ću te lijepo sve četiri tehnike plivanja da budeš konkurentna za Ameriku, jer ona je došla s idejom da hoće ići u Ameriku. Međutim došao je moment Amerike, Ana ima indeks 1, jedan je najbolji, svi fakulteti su je zvali, a ona se zahvalila i rekla ne“, priča Klara.

"Spletom okolnosti, a imam i sjajnu trenericu s kojom mi je čast trenirati i mislim da takvu ne bi našla vani, a ono što sigurno ne bi našla je ovakvu povezanost koju imamo i mislim da bi bilo loše da to sve pustim i odem negdje drugdje“, kaže Ana.

Uzela pauzu poslije srednje i niže rezultate

I tako je Ana uzela godinu dana pauze nakon srednje škole, ušla je u Olimpijski program i niže sjajne rezultate. U njezinoj disciplini na tehnici se radi praktički do kraja karijere.

"Ana pliva disciplinu koja s godinama, što bude starija bit će sve bolja. Usporedbe radi ona se sada natječe sa ženama koje su 2003. godište, a ona je 1993.“, kaže Klara.

Ana Blažević, plivačica - 4 Ana Blažević, plivačica - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Da je Europsko prvenstvo sutra Anin bi najnoviji rekord od dvije minute, 25 sekundi i 94 stotinke bio osmo europsko vrijeme, a u njezinom godištu prvo ili drugo.

"Sad u sedmom mjesecu imamo Svjetsko prvenstvo u Japanu i nakon toga u Irskoj Europsko U-23, a onda kasnije naravno Olimpijske Igre“, rekla je Ana.

"Ovo je stvarno ozbiljan rezultat, ozbiljan pomak prema naprijed. Ja sam kolegi koji mi puno pomaže sa Sveučilišta u Granadi rekla da mi je cilj 2:25. Znači mi smo postigli ono što je bilo planirano i to jako veseli.“

Svjetski rekordi i olimpijske igre ovoj su mladoj plivačici bili san još kao djevojčici, što nam je i rekla kada smo je za naš dnevnik slučajno snimili na ovom istom bazenu.

"Nije se ništa promijenilo, iako je moj stav sada da iako se to ne dogodi, a ja karijeru završim sretna, mislim da mi je to najbitnije“, kaže Ana.

No, Ana je tek na početku seniorske karijere. Za odlazak u Pariz mora poboljšati sadašnje vrijeme za sekundu i pol. Koliko smo upoznali ovu buduću socijalnu pedagoginju, samo je nebo granica.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider