Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
pravi div u odnosu na vršnjake

Amerikanci žele pokoriti rukomet, pogledajte kako izgleda njihov najveći talent: "Želim biti rukometni Jordan"

Amerikanci se žele uključiti u borbu za rukometne medalje, najkasnije kada ugoste Olimpijske igre. Dotad bi njihov veliki talent već trebao stasati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SAD samo u tri sporta nikad nije osvojio olimpijsku medalju - u badmintonu, stolnom tenisu i rukometu. Nadaju se da će se ovo zadnje promijeniti, idealno 2028. kada će Los Angeles ugostiti Olimpijske igre. Kakvi su trenutačno, moći ćemo vidjeti na Svjetskom rukometnom prvenstvu 2021. u Egiptu u njihovu prvom nastupu nakon 20 godina.

Amerikanci su razvili plan unaprjeđenja svog rukometa. Spojili su se s europskim klubovima kojima svoje talentirane igrače šalju na kaljenje. Među njima je i najveći američki rukometni talent - 15-godišnji Tristan Morawski, koji je potpisao za veliki njemački klub SG Flensburg-Handewitt.

Morawski je sin bivšeg poljskog reprezentativca Tomsza Morawskog, a rođen je u New Yorku. Ljevoruki je igrač koji je već s 15 godina visok dva metra. Gene je pokupio od oca, 208 centimetara visokog gorostasa. U odnosu na vršnjake izgleda kao pravi div. Za njega kažu da je vrlo snažan, kompetitivan i da jako voli rukomet.

"Želim biti rukometni Michael Jordan. Želim osvojiti olimpijsko zlato kao MVP turnira", rekao je mladić koji će u Njemačkoj igrati za U-17 momčad.

SAD čeka prvu pravu rukometnu zvijezdu

Vidjet ćemo može li postati prva velika zvijezda sporta koji, blago rečeno, ne uživa veliku popularnost u SAD-u. Domagoj Sršen, Hrvat koji igra za SAD i još jedan rođeni Njujorčanin, u razgovoru za gol.hr opisao je da slučajni prolaznik vjerojatno ne bi znao o čemu se radi. Na listi stranice ranker.com, rukomet se nalazi na 58. mjestu najpopularnijih sportova u SAD-u, iza ribolova, pikada i kriketa.

"Reprezentacija SAD-a već se reklamira po SAD-u, pokazuje Amerikancima što je rukomet. Mislim da će doći s vremenom, kao i košarka - ni ona nije bila tako popularna u početku, a sada je među najpopularnijima", smatra Tristan Morawski.

gol expired Kauboji otputovali u Egipat sa zlatnim ambicijama: "Pozdrav domovini. Čuvajte nam se" divider

Amerikanci se nadaju da će iz europskih akademija izaći nove zvijezde. Dotad se, uz domaće snage od kojih je nekolicina već dogurala do Europe, oslanjanju na igrače poput Sršena, rukometaše po svijetu koji imaju pravo nastupa za SAD.

Međutim, to je samo kratkoročni plan. Onaj dugoročni uključuje razvijanje sporta na svom tlu. Čelnici američkog rukometa planiraju osnivanje sveučilišne lige, kao i usmjeravanje talentiranih sportaša iz drugih sportova u rukomet organiziranjem otvorenih proba po SAD-u. U tome ih je, barem zasad, spriječila pandemija koronavirusa, ali od svog plana ne odustaju.

Američki plan za medalju na domaćim Olimpijskim igrama

Sličan je bio put dosad najveće američke rukometne zvijezde - uvjetno rečeno - Garyja "Hangtimea" Hinesa. Ovaj američki rukometni pionir nadimak je dobio zbog zapanjujućeg odraza, a na internetu postoje videa njegovih nevjerojatnih golova. U rukomet je došao iz košarke, a danas 36-godišnji veteran, koji će također igrati na SP-u, profesionalnu karijeru ostvario je u nižim njemačkim ligama.

Smatra da tri velika američka sporta - košarka, američki nogomet i bejzbol - sadrže elemente rukometa, pa bi u tome trebao ležati ključ buduće respektabilne rukometne reprezentacije. U skladu je to s planom čelnika američkog rukometa da talentirane klince "namame" iz drugih sportova.

Takvih je ipak mnogo, a mjesta u elitnom američkom sportu je jako malo. Statistički, samo tri od 10.000 srednjoškolskih košarkaša (0,03 posto) budu izabrani na NBA Draftu. Situacija nije puno bolja ni za sveučilišne košarkaše, njih tek oko 1 posto završi u NBA-u.

Nedavno je rukomet ipak došao u fokus američkih medija, ali kao sprdnja - tvrdili su da bi predvođeni LeBronom Jamesom bez problema otišli do zlata. Međutim, nekad svaka reklama dobro dođe, pa se barem pročulo za taj sport u SAD-u.

Vidjet ćemo hoće li Amerikanci u budućnosti uspjeti oformiti dobru reprezentaciju. Kada bi svoje ljudske, ekonomske i infrastrukturne potencijale ozbiljno usmjere u rukomet, nema sumnje da bi mogli postati sila.

Intervju: rukometaš Domagoj Sršen

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider