Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
POVEĆATI BROJ DJECE

300 tisuća eura za prvi samostalni projekt sportskog saveza Grada Zagreba

Dobre vijesti dolaze iz Sportskog saveza Grada Zagreba i to za prvi samostalni projekt Zagrebački sportski put – razvoj mladosti kroz raznolike sportove.

Najbolji sportaši Zagreba (Foto: SSGZ)

Potkraj 2023. godine projektu je, naime, dodijeljeno 300 tisuća eura koje će koristiti 35 sportskih saveza i sportskih klubova, a odnosi se na razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2023. godine. Cilj projekta, čiji bi rezultati trebali biti vidljivi u nadolazećem razdoblju, unapređenje je sportskih aktivnosti za djecu i mlade do 18 godina, osobito kroz podršku manje razvijenim sportovima i sportovima u razvoju.

Zahvaljujući projektu sufinancirat će se i stručni rad trenera te nabava sportske opreme i rekvizita. Projekt je financiralo Ministarstvo turizma i sporta.

''Projekt proizlazi iz suradnje Sportskog saveza Grada Zagreba i njegovih članova te sportskih klubova, stvarajući partnerstvo koje će maksimalno iskoristiti resurse i stručnost sportskih zajednica na lokalnoj razini. Proizašao je iz dubokog uvjerenja da sport ima značajnu ulogu u formiranju karakterističnih osobina kod djece i mladih, poput timske suradnje, odgovornosti, discipline i tjelesne aktivnosti, koje će im koristiti tijekom cijeloga života'', izjavila je Suzana Šop, glavna tajnica SSGZ-a.

U fokusu projekta bila je raznolikost sportova, uključujući one koji su često zanemareni ili manje popularni. Svi sportovi, bez obzira na svoju veličinu ili popularnost, imaju potencijal oblikovati buduće generacije sportaša i promicati zdrav način života. Ovaj projekt omogućio je djeci i mladima da istraže različite sportove i pronađu vlastiti sportski identitet.

Njegove koristi su: stvaranje zdravog okoliša za razvoj djece i mladih kroz sport, poticanje odgovornosti, samopouzdanja i timskog rada među mladima, poboljšanje kvalitete sportske obuke i trenera, dostupnost sporta svima, uključujući djecu s posebnim potrebama, te promicanje manje razvijenih sportova i sportova u razvoju kao integralnoga dijela sportske zajednice u gradu Zagrebu.

Ciljevi su bili povećati broj djece i mladih u Zagrebu koji sudjeluju u sportskim aktivnostima i poboljšanje kvalitete sportskih programa namijenjenih djeci i mladima. Projekt je osigurao da sportski programi budu stručno vođeni i da zadovolje najviše standarde kvalitete, pružajući mladima bolje sportsko iskustvo, čime se kod njih potiče razvoj odgovornosti, samopouzdanja i timskog rada. Angažiranjem iskusnih i obrazovanih trenera, poboljšala se, smatraju iz SSGZ-a, i kvaliteta treninga. Također se osiguralo i to da sport bude dostupan svima, uključujući i djecu s posebnim potrebama, a podržani su manje razvijeni sportovi i oni u razvoju.

U članstvu sportskih klubova Grada Zagreba evidentirano je 34.969 djece te 80 parasportaša i gluhih sportaša u dobi do 18 godina, što čini 31,3% dječje populacije koja se bavi organiziranom sportskom aktivnošću. Dodatno je kroz sustav osnovnoga i srednjega školskoga natjecanja evidentiralo 35 tisuća učenika. Bez sportaša koji su evidentirani u natjecanjima u školskom sportu može se zaključiti da svako treće dijete u Zagrebu sudjeluje u programu treninga i natjecanja sportaša.

Jedan od razloga isključenosti dijela djece je materijalni status roditelja budući da većina klubova naplaćuje članarinu. Ovakvi programi financijski pomažu klubovima koji samostalno sufinanciraju stručni rad trenera da u svoje aktivnosti uključe i djecu slabijega imovinskoga statusa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider