Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
čudesna godina

2021. u sportu – koji su je događaji obilježili? Izbor sportske redakcije Nove TV

Iza nas je sjajna i bogata godina za hrvatski sport...

Oleksandr Usik s pojasevima prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako po mnogočemu izazovna, 2021. godina bila je sjajna godina za ljubitelje sporta. Obilježila su je velika sportska događanja poput Olimpijskih igara i nogometnih natjecanja, uzbudljivi preokreti u svijetu borilačkih sportova i ono najvažnije – svjetski uspjesi hrvatskih sportaša. Koji su to najznačajniji trenuci 2021. godine u svijetu sporta, za vas su odabrali sportski reporteri Nove TV.

Hrvatska nogometna reprezentacija – plasman na SP u Kataru

2021. godina ostat će zapamćena po utakmicama Hrvatske nogometne reprezentacije koja je u kvalifikacijskim utakmicama izborila plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru.

''Naravno da je najvažniji trenutak za reprezentaciju u 2021. godini bio onaj autogol Kudrjaševa na Poljudu za prijeko potrebnu pobjedu protiv Rusije, ali za mene je ipak ključni trenutak bio poraz od Španjolske, tj. kraj Europskog prvenstva jer je nakon toga Zlatko Dalić odlučio napraviti jedan veliki rez u reprezentaciji. Otpisao je nekoliko standardnih igrača i tako ponovno uveo red među Vatrene. Da to nije napravio, mislim da se ne bi plasirali izravno na Svjetsko prvenstvo u Katar'', smatra Milan Stjelja, jedan od voditelja specijalnih nogometnih emisija i komentator utakmica.

S njegovim izborom slaže se i Saša Lugonjić koji naglašava i važnost svježe krvi koju su reprezentaciji donijeli debitanti poput Gvardiola, Sose, Majera...

''Vatreni su u njima dobili novu energiju koja je bila itekako potrebna i generalna slika danas je optimističnija nego prije godinu dana'', zaključuje.

Pobjeda Dinama nad Tottenhamom i dolazak Marka Livaje

Europsko prvenstvo u lipnju za mnoge je bio vrhunac nogometne 2021.

''Situacije da jedna momčad iz, u europskim okvirima male lige, pobijedi višestruko vrjedniju mega momčad iz najjače lige svijeta, ne viđaju se baš često. U današnjem nogometu zapravo više gotovo i ne. Dinamo je s 3:0 protiv Tottenhama napravio čudesan podvig, tim veći jer je prvu utakmicu izgubio 0:2 i jer je senzacionalnom pobjedom u uzvratu izborio četvrtfinale nekog UEFA-inog natjecanja, ovom slučaju Europske lige. Velika stvar, ne samo za Dinamo, nego za kompletni HNL'', komentirao je Marko Šepat, ali dodaje i kako jednostavno mora izdvojiti polusezonu HNL-a i igru Marka Livaje.

''Jednostavno, podigao je Hajduk, a pravi, jači Hajduk - što i sami vidimo - znači bolju ligu. Kao što su odlučili i sami kapetani prvoligaša, radi se o najboljem igraču HNL-a. Ima nešto u onome da je Livaja za Hajduk i Split ono što je bio Maradona za Napoli i Napulj'', zaključio je.

Sezona HNL-a, koja je počela nedugo nakon EURA, najveći je plus za hrvatski nogomet u godini na izdisaju po ocjeni Stipe Antonijevića.

''Pratimo nikad zanimljiviju utrku za prvaka u kojoj se četiri kluba na polovici sezone s pravom nadaju tituli, u naše prvoligaše vraćaju se poznata imena i to u najboljim igračkim godinama i tek nas čeka zimski prijelazni rok u kojem će 'velika četvorka' sigurno potpisati još koje veliko ime. Ukratko - HNL je napokon zasjao u punom sjaju i zato je za mene obilježilo hrvatsku sportsku 2021.'', osvrnuo se Antonijević.

Tenis, taekwondo, jedrenje i veslanje – sve boje medalja na Olimpijskim igrama u Tokiju

Za mnoge su to bile najčudnije i najneobičnije Olimpijske igre u povijesti – s godinom dana zakašnjenja, bez gledatelja i sa strogim epidemijskim protokolom. No, za hrvatski sport bile su uspješne. Na njima je sudjelovalo 59 hrvatskih sportaša iz 16 spotova, a na konačnoj ljestvici osvajača medalja reprezentacija Hrvatske osvojila je 26. mjesto s tri zlatna, tri srebrna i dva brončana odličja.

''Olimpijski finale dva hrvatska para definitivno je teniski događaj broj 1 u 2021. godini. Okršaj Mektića i Pavića protiv Čilića i Dodiga za zlato u Tokiju povijesni je trenutak hrvatskog tenisa i potvrda kolika smo sila postali u igri parova. O kakvom se pothvatu radi dovoljno je rekao podatak da je ovo bilo prvi put od 1908. godine da su se za olimpijsko zlato u dublu borili tenisači iz iste države'', prokomentirao je Saša Lugonjić.

Zlato i broncu koju su Hrvatsku donijeli i članovi TKD Marjan, Mateja Jelić i Toni Kanaet, olimpijski je događaj godine po izboru urednice sporta na Novoj TV, Ana-Marije Vuković.

''Da je Hrvatska taekwondo velesila znalo se i prije Olimpijskih Igara u Tokiju jer su posljednjih godina hrvatski reprezentativci donosili mnogobrojna odličja s velikih natjecanja, pa i s Olimpijskih Igara u Pekingu i Londonu. No, na Igrama u Tokiju prvi je put osvojeno zlato, a prvi smo put imali i muškog predstavnika, koji se na kraju okitio broncom. Mateja Jelić i Toni Kanaet članovi su najboljeg kluba u Hrvatskoj – TKD Marijan, te štićenici najuspješnijeg Hrvatskog trenera i izbornika reprezentacije – Tonija Tomasa.''

''Kninjanka Mateja Jelić u dramatičnom je finalu kategorije do 67 kilograma svladala Britanku Lauren Williams, a 24-ogodišnjoj borkinji olimpijsko je zlato donijelo i titulu najbolje hrvatske sportašice u 2021. godini. Toni Kanaet je u kategoriji do 80 kilograma u četvrtfinalu izgubio od Rusa Maksima Hramčova, a kako je Rus kasnije izborio finale, Kanaet je priliku za broncu dobio kroz repesaž. Uspio je svladati Faysala Sawadogoa iz Burkine Faso te donijeti Hrvatskoj prvu mušku olimpijsku medalju u ovom sportu. Nevjerojatno zvuči podatak da je Hrvatska bila druga nacija po osvojenim medaljama na olimpijskom taekwondo turniru u Tokiju, ostavivši iza sebe velesile poput Kine i Koreje. Jedan od najuspješnijih sportova u Hrvatskoj sada već ima pet olimpijskih medalja – 4 bronce i jedno zlato'', osvrnula se.

Uz braću Sinkoviće koji su u 2021. postali dvostruki olimpijski pobjednici, Ivan Forjan izdvaja i broncu Damira Martina.

''Ovo je moja doktorska disertacija i sada slobodno mogu ici u mirovinu.' Potpuno iskren bio je kondicijski trener Pero Kuterovac nakon ludog finiša Damira Martina u utrci samaca na Olimpijskim igrama u Tokiju. Jer, kada je Martina krenuo pripremati za nastup u Tokiju, sve se činilo kao poprilično nemoguća misija. Martin je operirao kuk, uslijedili su mukotrpna rehabilitacija i rad. I tako, godinu dana kasnije, kao potpuni underdog, evo ga u olimpijskom finalu. Prije pet godina zlato je izmaklo za milimetar. Ovoga puta motiv je bio još veći. 500 metara prije cilja Damir je ubacio u šestu brzinu i ciljem prošao kao brončani. Kao što je rekao i sam, ovo za njega nije bronca, ovo je platina. I zato je Damirova brončana priča jedna od naših najljepših iz Tokija, priča o neodustajanju, upornosti i uspjehu“, izdvojio je Ivan Forjan i dodaje:

''Naravno, svijet za sebe su braća Sinković, koja su u Tokiju oko vrata stavila još jedno olimpijsko zlato.''

Tonči Stipanović na ovogodišnjim je Olimpijskim igrama postao dvostruki olimpijski doprvak u jedrenju, donijevši u Hrvatsku još jedno srebro u klasi Laser. Njegov je nastup izdvojila Anita Kajtazi Roth.

''Tonči Stipanović, jedriličar splitskog Mornara, iza sebe je ostavio najbolju godinu u karijeri. Na Olimpijskim igrama u Tokiju osvojio je srebrnu medalju, baš kao i u Rio de Janeiru 2016. godine, tome je još dodao brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva u Barceloni, a osvojio je i srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Godina za pamćenje i definitivno godina u kojoj je potvrdio da je jedan od najboljih svjetskih jedriličara u posljednjih dvadesetak godina.''

Borilački sportovi - poraz Stipe Miočića od Francisa Ngannoua i boksački meč Joshua – Usik

2021. obilježili su i veliki borilački spektakli, a Stipe Sladoljev i Vlado Boban koji ih redovito prate i komentiraju kao najznačajniji događaj ističu poraz Stipe Miočića protiv Francisa Ngannoua za naslov UFC-ova prvaka u teškoj kategoriji.

''Zato što je teška kategorija 'kraljevska' i zato što je Stipe Miočić dijelom naš'', kaže Sladoljev, a Boban ističe:

''Ngannou je tri godine nakon poraza od Stipe Miočića slavio nokautom protiv najuspješnijeg prvaka teške kategorije u povijesti. Pokazao je veliki napredak od prve borbe sa Stipom i s pet uvjerljivih pobjeda nakon prvog sudara s Miočićem zasjeo na tron kraljevske kategorije. Gane je prvi izazivač na redu u 2022. godini, a nadamo se i Stipe odmah nakon njega za labuđi pjev.''

Jednako važnim drže i boksački meč Anthonyja Joshua protiv Oleksandra Usika.

''Bila je to prelijepa škola boksa kakva u teškoj kategoriji dugo nije viđena. I super-uvjerljiva pobjeda autsajdera protiv najveće svjetske boksačke zvijezde. Usik je pobjedom postao prvak, 'izmiješao je karte' u teškoj kategoriji i umiješao se u 'veliku trojku' Fury-Joshua-Wilder na takav način da cijeli svijet sad želi vidjeti kako bi Usik prošao protiv Furyja i Wildera'', rekao je Sladoljev.

''Za sve poklonike boksa bio je to znak da svjetski poredak u teškoj kategoriji ima novog igrača. Najmanjeg dimenzijama, ali tehnički ponajboljeg'', dodao je Boban.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider