Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Znak da je Hajduk spreman potući se s Dinamom: Gattuso je kemijao, ali momčad je izvukla stvar

Hajduk je protiv Lokomotive odigrao ponajbolju partiju u sezoni, iako je pobijedio s minimalnom razlikom…

Momčad Hajduka (Foto: Tom Dubravec / CROPIX)

Hajduk je svladao Lokomotivu 2:1 i upisao osmu ligašku pobjedu. Jedanaest je kola bez poraza, što mu je zadnji put uspjelo prije 13 sezona i na putu je da dostigne klupski rekord iz sredine 90-ih. Hajduk s pobjedom ostaje na prvom mjestu i to je naljepši poklon Torcidi za 74. rođendan.

Niko Sigur VIDEO Festival promašaja zamalo koštao Hajduk sva tri boda protiv Lokosa divider

Splićani su rezultatski tijesno pobijedili, no igrom su zaslužili izraženiju prednost. Hajduk je igrao vrlo dobro, stvorio je niz dobrih šansi i mogao je uvjerljivije slaviti da su njegovi igrači imali malo bolju realizaciju. Mora se odati i priznanje Lokomotivinu vrataru Šubariću koji je odlično branio i u nekoliko navrata je spasio svoju momčad.
Bijelima se zakompliciralo ponajviše zbog katastrofalne pogreške Lovre Kalinića kod 1:0 vodstva Hajduka.

Kalinić unio nemir 

Marko Livaja osmim je ligaškim golom ove sezone rano doveo Hajduk u vodstvo. Imao je Hajduk u međuvremenu još dvije-tri šanse i kontrolirao je utakmicu, Livaja je bio raspoložen za igru, no onda se Kalinić odlučio poigravati, oklijevao je kod ispucavanja i Duje Čop mu je blokirao udarac, a lopta se odbila u mrežu domaće momčadi.

Bio je to šok koji je očigledno uzdrmao Bijele jer im je trebalo desetak minuta da se saberu i počnu ozbiljnije prijetiti. Kako to obično biva u takvim trenucima, kada tako poklonite pogodak suparniku, onda vas napusti i sreća.

Torcida FOTO Rođendanski spektakl Torcide u 74. minuti: Pogledajte slavljeničku koreografiju divider

Bijeli su stvarali šanse i promašivali. Lopta nije htjela gol, što zbog loše završnice Hajdukovih igrača, a što zbog dobrih obrana Lokomotivina vratara. Činilo se da bi se mogao ponoviti scenarij koji se Hajduku posljednjih godina redovito događao, da opet sam sebe pobijedi, no stvar je spasio Niko Sigur, koji je postigao majstorski pogodak za 2:1. Pokazalo se da je to pobjednički gol.

Sigur je spasio i Hajduk i Kalinića, ali isto tako Gennara Gattusa. Vjerojatno ga je poštedio neugodnih pitanja jer bez nekog logičnog objašnjenja odlučio je skinuti s vrata prvog portira Ivana Lučića i postaviti Kalinića. Koliko je poznato, Lučić nije ozlijeđen i bio je spreman braniti.

Gattusovo kemijanje

Da nije, ne bi ni bio na klupi. U jednom se trenutku činilo da bi ga Gattuso mogao ubaciti u igru, no na poluvremenu ipak nije došlo do promjene. Kalinić se početkom drugog dijela opet poigravao s loptom pred svojim vratima, valjda je htio pokazati mangupski gard, da ga pogreška nije obeshrabrila, no teško da je takvo ponašanje odveć dobro za srce njegova trenera i navijača Hajduka.

Kako god, Hajduk je na kraju uspio postići pogodak i pobijediti, pružio je ponajbolju partiju u sezoni, a baš ta činjenica sugerira da je Gattusov Hajduk neki drugi Hajduk, puno samopouzdaniji i drčniji nego prijašnjih godina.

Marko Livaja VIDEO Livaja načeo mrežu Lokosa, Kalinić častio goste, ali Sigur vratio svemir u ravnotežu divider

Čini se da je pobjeda usred Maksimira protiv Dinama napumpala Gattusove trupe vjerom u svoje mogućnosti i da su tri osvojena boda u najvećem derbiju jako blagotvorno djelovala na Splićane. Ako smo dosad mogli reći da Gattusov Hajduk igra pragmatično i ne umire u ljepoti, nakon Lokomotive možemo utvrditi i to da se diže igrom. Da nije bilo Kalinićeve pogreške, mogli bismo reći da je Hajduk odigrao odlično. Vjerojatno bi i rezultatski uvjerljivije slavio jer bi imao manji pritisak i lakše bi postizao pogotke.

Momčad izvukla stvar

Bijeli su stvorili puno šansi i polušansi, lopta je fino tekla, bilo je atraktivnih akcija, gledali smo dopadljivu igru. Vidjelo se da su navijači na tribinama zadovoljni kako Hajduk igra i stoga je potpora bila još žešća. Torcida je gurala Bijele, koji se nisu slomili pod pritiskom u nezgodnoj situaciji, kako je to znalo biti zadnjih godina.

Nogomet je nepredvidljiv i ponekad kada igrate najbolje, ne uspijete pobijediti zbog različitih okolnosti; zbog neke fatalne pogreške, loše realizacije ili briljantnog dana suparničkog vratara. Hajduku se to na kraju ipak nije dogodilo što se može protumačiti kao znakom da je spreman ozbiljno se potući s Dinamom.

Hajduk kakav smo gledali protiv Lokomotive može puno u SuperSport HNL-u. Pobjedu mu je donijela igra, a ne bezglavo napucavanje i srljanje. Njegovi igrači uspjeli su sitnim vezom i strpljenjem prevladati pritisak kardinalne pogreške. Nitko ne može znati hoće li Hajduk ustrajati s pozitivnim rezultatima, sezona je dugačka i prerano je donositi neke dugoročne zaključke, pogotovo ako znamo što se splitskom klubu događalo zadnjih godina, ali mora se zamijetiti kako Gattusov Hajduk ima ono nešto što prethodne momčadi Bijelih nisu imale.

Hajduk spreman potući se s Dinamom za naslov prvaka

Suprotno svim najavama uoči početka sezone, mogli bismo gledati potpuno neizvjesnu bitku za naslov prvaka. S ovakvim Livajom i Rakitićem, ali i sve boljim Biukom, pa darovitim Sigurom i talentiranim Prpićem, da ne nabrajamo dalje, Hajduk najavljuje da će biti vrlo opasan takmac Dinamu. Ne mora Hajduk biti bolji i kvalitetniji od Dinama da bi osvojio naslov prvaka. Dovoljno mu je da bude bolji od ostalih klubova u ligi. Naravno, ne treba otpisati ni Rijeku, ali Dinamo i Hajduk ipak su u fokusu.

Hajduku i Rijeci na ruku će djelomično ići i to što će se Dinamo fizički i psihološki trošiti u Ligi prvaka, pogotovo ako prođe u drugi krug. Mogla bi to biti jako zanimljiva sezona.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
UŽIVO REAL - BARCELONA: Poluvrijeme u Madridu, Mbappeu poništili gol

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH

foto: AFP
UŽIVO REAL MADRID - BARCELONA: Krenuo je prvi El Clasico sezone

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH

foto: AFP
UŽIVO Počeo je UFC 308: UFC spektakl u Abu Dhabiju prepun sjajnih boraca 

Uključite se u prijenos >>> bit.ly/UFC_2610
UŽIVO REAL MADRID - BARCELONA: Stigli sastavi za prvi El Clasico ove sezone!

Uključite se u prijenos >>> https://bit.ly/3C1ilIH