Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
iznenađeni?

Skromni 'mercato': Kinezi potrošili najviše, a ovo je najskuplji transfer u Europi

Zimski prijelazni rok bio je jedan od najdosadnijih u povijesti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

UEFA je ipak malo stala na kraj rastrošnosti europskih klubovima svojim financijskim 'fair-playom', no čini se kako svi čekaju da završi Euro. Nakon toga u Europi bi trebala krenuti prava ludnica koju će pokrenuti madridski klubovi, prvenstveno Real. Kazna FIFA-e je zbog žalbi odgođena pa će ljetni rok Real i Atletico iskoristiti za poveći šoping.

Zimski prijelazni rok zato je bio dosadniji nego ikad. Najviše su trošili – Kinezi, gdje su vlasnici klubova odlučili u tamošnju ligu dovesti neka jako poznata imena. Ove sezone u najmnogoljudniju zemlju na svijetu su preselili su Ramires, Gervinho, Freddy Guarin, Paulinho i Tim Cahill, a klubovi su ukupno potrošili 150 milijuna eura.

Brazilski reprezentativac Ramires rekorder je ovog roka. Iz Chelseaja je preselio u Jiangsu Suning za 30 milijuna eura što je rekordan transfer u kineskoj ligi. Ramiers se pridružio klubu u čijim redovima igra bivši hrvatski reprezentativac Sammir.

Recimo i da u Kini igraju i Brazilci Robinho i Paulinho, Australac Tim Cahill, Senegalac Demba Ba, Kamerunac Stephane Mbia, Talijan Amauri, reprezentativac Malija Mohamed Sissoko, kapetan Gane Asamoah Gyan...

Imbula rekorder ovog prijelaznog roka u Europi

U Europi je pak najskuplji transfer do danas bio Giannelli Imbula koji je iz Porta u Stoke City prešao za 18 milijuna funti odnosno 24 milijuna eura, što je rekord ovog kluba. Imbula ( 23) je sa Stokeom, devetoplasiranom momčadi engleskog prvenstva, potpisao ugovor na pet i pol godina, objavio je engleski prvoligaš na svojim službenim stranicama.

Ovaj rekordni transfer je nadmašio i iznos od 12 milijuna funti koliko je Stoke platio za švicarskog napadača Xherdana Shaqirija koji je u kolovozu došao iz Intera.

Imbula ima iskustvo igranja u Ligi prvaka s Olympique Marseilleom u koji je došao 2013. iz gradskog rivala Guingampa. U Porto je prešao prošle godine za 20 milijuna eura.

Drugi najveći euro transfer također se dogodio u Engleskoj. Everton je potpisao ugovor na četiri i pol godine s 25-godišnjim senegalskim napadačem Oumarom Niasseom vrijedan 13,5 milijuna funti. Niasse je u Premierligu došao iz moskovskog Lokomotiva na veliko zadovoljstvo trenera Roberta Martineza.

"On ima osobnost i ovo je dobar trenutak za njegovu karijeru. Imao je dosta uspjeha u Rusiji i donosi nam drugačiju kvalitetu od one koje imamo u momčadi", kazao je Martinez.

Niasse je 2015. bio proglašen najboljim nogometašem ruske prve lige, a u Lokomotiv, za koji je u 42 utakmice zabio 19 golova, je došao 2014. iz turskog Akhisara Belediyespora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider