Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slične priče

''Židovsko'' polufinale: Što zapravo stoji iza izraelskih zastava među navijačima Ajaxa i Tottenhama

Ajaxa i Tottenham nose epitet ''židovskih klubova'', ali to je više priča o inatu nego o identitetu.

Navijači Ajaxa u Torinu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U spektakularnim uzvratnim utakmicama četvrtfinala Lige prvaka, Ajax i Tottenham ostvarili su najveće europske uspjehe u 21. stoljeću.

Mlada momčad iz Amsterdama osvojila je praktički cijeli nogometni svijet svojom hrabrom i napadačkom igrom kojom je s europskog trona prvo skinula Real, a onda je zaustavila jednog od najvećih favorita za naslov, Juventus na pogon Cristiana Ronalda.

Tottenham je pak prošao dalje u jednoj od najboljih i najuzbudljivijih utakmica u povijesti ovog natjecanja. Primili su četiri pogotka kod Manchester Cityja, igrali bez najboljeg igrača Harryja Kanea, ali na kraju se nakon šokova u sudačkoj nadoknadi ipak radovali.

Polufinale klubova sa sličnim identitetom

Na kraju obiju utakmica mogli ste primijetiti izraelske zastave među gostujućim navijačima. Poznavateljima prilika u europskom nogometu poznato je da i Ajax i Tottenham gaje neku vrstu židovskog identiteta, ali ta je priča više vezana za inat navijača nego za njihov identitet. Obje su priče vezane za reakciju više nego za akciju.

''Yid Army'' jedan je od naziva kojim se kite navijači londonskih Spursa. Ne bi to bilo ništa čudno da ''Yid'' nije pogrdan naziv za pripadnike židovske zajednice u Engleskoj, a desetljećima su baš tako vrijeđali navijače Tottenhama njihovi rivali.

No kao što su oni njima vikali ''Yids'', tako su im ovi uzvraćali istim skandiranjem, a nakon nekog vremena na taj su način počeli bodriti momke u bijelim dresovima. Antisemitske uvrede nisu pokolebale ljude iz sjevernog Londona, nego su ih samo ojačale.

U tom dijelu Londona živio je velik broj židovskih doseljenika na kraju 19. i početkom 20. stoljeća, a Hotspur je bio njihov omiljeni klub. Imali su i mnoge predsjednike iz židovske zajednice, ali su ipak godine i godine zadirkivanja drugih navijača te stvoreni inat izgradili taj židovski identitet.

Na putu prema De Meeru...

Slična je priča s Ajaxom, čiji se navijači znaju nazivati i ''Super Jews''. Amsterdam je bio grad s velikom židovskom zajednicom, a legendarni stadion De Meer, koji je krajem prošlog stoljeća zamijenila Johan Cruijff Arena, nalazi se u istočnom dijelu grada gdje je živio velik broj Židova.

Kada bi navijači protivničkih klubova prolazili pored te četvrti na putu prema stadionu, uzvikivali bi antisemitske parole, a nastavili bi s degutantnim vrijeđanjima i na stadionu. I Ajax je imao neke čelnike židovske vjere, ali i ovdje se inat navijača pretvorio u revolt.

Tijekom 70-ih godina, kada je Ajax tri put pokorio Europu, antisemitska vrijeđanja ljubomornih suparnika dosegla su vrhunac, pa je 1976. godine tadašnja huliganska skupina ''F-side'', koja danas okuplja ultrase Ajaxa, odlučila uzvratiti na vrijeđanja uzevši zastavu Izraela kao jedan od svojih simbola.

Navijači ovih klubova ne samo da se nisu sramili dijela klupske povijesti i svojih sugrađana druge vjere već su od toga izgradili identitet na koji su danas ponosni.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider