Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bale 'diže' Ronalda

Otkriven Zidaneov plan za rušenje Barce: Rakitiću velika pohvala

Osokoljen pobjedom na Camp Nouu Real kreće u pohod na titulu prvaka Europe...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Senzacionalnim trijumfom na Camp Nouu Real se vratio u „igru“, prije svega u psihološkom smislu, manje u rezultatskom, jer teško da će Barcelona ispustiti sedam bodova prednosti do kraja prvenstva.

Teško za povjerovati u što se uvalio: Napadač Reala u velikim problemima

Međutim, Madriđani su pobjedom nad najveći rivalom puno profitirali na planu poboljšanja atmosfere u i oko kluba. Uoči raspleta sezone „nabildali“ su se samopouzdanjem i vratili vjeru navijačima da mogu do 11. titule prvaka Europe. Iako se Real neće odreći ni Primere, zacijelo će vrebati svoju šansu ako Barcelona nastavi posrtati, no jasno je da je glavni cilj Madriđana Liga prvaka.

Kada je Bale u formi, Ronaldu je puno lakše

Tijekom tjedna madridski mediji možda i najveću pažnju posvećivali su Garethu Baleu, koji nije sudjelovao u akcijama velške reprezentacije već se ostao u Madridu pripremati za „el clasico“. Madridski dnevnici dobro su predosjetili da bi Bale mogao biti važna figura derbija. Velšanin je odigrao odličnu utakmicu i vjerojatno je bio najzapaženiji akter. Jako dobro se vidjelo koliko „pravi“ Bale znači za igru Reala i koliko je Cristianu Ronaldu lakše igrati kada ima zdravog i odmornog Velšanina pokraj sebe, posebice kada Madriđani igraju povučenije, odnosno na kontre kao što je to bilo na Camp Nouu. Povratak Balea u formu naznačuje da bi Real u narednim utakmicama mogao samo rasti, jer kada je Bale u formi i Ronaldo igra bolje. Velšanin rasterećuje Portugalca, odvlači koncentraciju protivničkih bekova i time otvara Ronaldu više prostora.

Za očekivati je da će pobjednički gol na Camp Nouu „podići“ Ronalda, vratiti mu očito poljuljano samopouzdanje i pomoći mu da vrati staru golgetersku formu u odlučnim utakmicama. Prvi trenerski trijumf u „el clasicu“ trebao bi izrazito stimulativno djelovati i na trenera Zinedine Zidanea. Logično je očekivati da će sada učvrstiti neka trenerska promišljanja i vjeru da je dorastao klupi madridskog velikana. Zidnane je vođenjem utakmice na Camp Nouu naznačio da ima talent za taj posao.

Zidaneov taktički plan: 'Odsjeći' Iniestu i Rakitića

Madridski As domogao se taktičkog plana Reala za „el clasico“ koji je navodno na komadiću papira narisao Zidane kod pripreme utakmice.
Fokus je bio na konstantnom presingu na loptu kako bi se otupila Barcelonina pas igra u sredini terena. Zidaneov plan je bio da se „odsjeku“ Andres Iniesta i Ivan Rakitić, što je u biti još jedna velika pohvala hrvatskom veznjaku, odnosno da njih dvojica budu što manje u posjedu lopte i spriječi ih se da izravnim pasovima kroz sredinu proigravaju Messija, Suareza i Neymara, te da se prisili Barcu da igra preko bokova gdje je prema procjeni Realova stožera „najtanja“.

Procjena je bila da će Carvajal učinkovito zatvoriti Albu, a Marcelo Alvesa, pa će Ramos i Pepeu u sredini biti lakše izaći na kraj s Messijem i Neymarom. Casemiro je bio zadužen da se pridodaje zadnjoj liniji i pomaže u zatvaranju najboljih igrača Barcelone. Zidane je znao da će se u tom slučaju Messi vraćati u sredinu po loptu i pokušati solo prodorima probiti Realovu obranu pa je ključ utakmice bio da ga se u tom osujeti kolektivnom obranom i upornim pokrivanjem.

Kako zaustaviti Messija?

Budući da se zna kako je Messija ili Neymara jako teško zaustaviti već kod prvog driblinga, važno je da igrač kojeg prvog prijeđu ne odustaju od potjere. Na taj način uvijek imaju barem jednog igrača ispred i iza sebe i ne ostavlja im se ni djelić sekunde za razmišljanje, prostor im je maksimalno sužen i tjera ih se na riskantne driblinge i pasove, ponajprije prema Suarezu.

Naravno, sve je to dobro poznata teorija koju je jako teško provesti u praksi. Real je ovaj put uspio, imao je i dosta sreće, bez koje se teško može pobijediti Barcelona, ali i sjajnog i pouzdanog vratara Navasa, koji je opet bio na visini zadatka i potvrdio da je uz Manuela Neuera možda i najbolji vratar na svijetu.

Barcelonini problemi

Tijekom većeg dijela utakmice najveći Barcelonin problem bio je posljednji pas, a kada bi i odigrali kako treba, griješili su kod završnog udarca, posebice Suarez koji je u stanju svašta zabiti, ali i još više promašiti.
U posljednjih dvadesetak minuta utakmice Barcelona je vidno pala na fizičkom planu. Jesu li Katalonci čuvali remi i snagu za četvrtfinale Lige prvaka ili je neke od njih dotukao „jet-leg“, odnosno nagomilani umor, teško je za reći, vidjet ćemo o čemu je riječ već na utakmici s Atleticom.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider