Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
kraj nogometa kakav poznajemo?

UEFA i veliki klubovi kuju pakleni plan: Radikalne promjene u Ligi prvaka, prvenstva ugrožena?

Među nogometnim moćnicima počinju pregovori o radikalnim promjenama, a svatko ima svoje interese i adute.

Liga prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

UEFA i ECA (Udruga europskih klubova) u utorak će održati sastanak iza zatvorenih vrata o budućnosti Lige prvaka, otkriva ugledni Wall Street Journal. ECA je na upit engleskog Telegrapha potvrdila održavanje ''neformalnog sastanka.''

Pozivajući se na izvore upućene u temu, WSJ piše da će tema biti radikalna promjena Lige prvaka koja bi mogla promijeniti europski nogomet kakav poznajemo.

Jedna od točki dnevnog reda bit će i rasprava o novim terminima utakmica Lige prvaka. Već od 2021. tradicionalni termini utorkom i srijedom mogli bi otići u povijest, a utakmice najelitnijeg klupskog natjecanja igrale bi se vikendom. 

Još jedan korak prema nogometnoj Superligi?

Bio bi to još jedan korak prema Superligi, svojevrsnom nogometnom NBA-u o kojem se već dugo piše kao mogućoj budućnosti europskog nogometa. Ipak, spomenuti sastanak fokusirat će se na razdoblje nakon 2024., pa će Liga prvaka, u trenutačnom ili nekom drukčijem obliku, vjerojatno opstati barem dotad.

No nakon toga je sve otvoreno, a Superliga je opcija o kojoj se ozbiljno razmišlja. Novo natjecanje bilo bi mnogo zatvorenije nego trenutačna Liga prvaka, a samo četiri kluba bi se svake sezone mijenjala. Tako bi giganti europskog nogometa imali praktički zagarantirano mjesto u natjecanju i više utakmica protiv jednako jakih i slavnih protivnika, što podrazumijeva i veću zaradu.

Još nije poznato kako bi točno izgledao sistem natjecanja. Treba naglasiti da je spomenuti sastanak tek početak pregovora, ali Wall Street Journal naglašava da je ''njihova intencija preoblikovanje europskog nogometa.''

Nacionalna prvenstva zabrinuta za svoju budućnost

Ovakav razvoj događaja predstavlja opasnost za nacionalna prvenstva, čiji su predstavnici zabrinuti za budućnost.

''UEFA i ECA pregovaraju iza zatvorenih vrata, mi ostali ne znamo ništa o reformama koje mogu ugroziti prvenstva. Pripremaju reforme koje su velika opasnost za nogomet, to je štetan model za nacionalna prvenstva i njih same jer oni ne razumiju ovaj biznis'', rekao je za Reuters predsjednik španjolske La Lige Javier Tebas.

Međutim, planovi o Superligi mogli bi naići i na otpor među velikanima. Engleski Telegraph piše da bi engleska elita mogla predstavljati opoziciju radikalnim promjenama jer njihova liga ionako zarađuje basnoslovne iznose od TV prava, s kojima se konkurencija ne može usporediti.

Čeka li nogomet sudbina košarke?

Zbog toga više interesa u radikalnim promjenama imaju ostali europski velikani, pogotovo oni kojima domaće prvenstvo uglavnom predstavlja tek jači trening. Dobar je primjer Juventus, čiji se predsjednik Andrea Agnelli očekuje na spomenutom sastanku.

Također, prema dokumentima Football Leaksa koje je objavio njemački Der Spiegel, Real Madrid angažirao je konzultante kako bi razvio model Superlige koju bi činilo 16 klubova, a koja bi zamijenila Ligu prvaka i čak se otela kontroli Uefe. 

Nešto slično dogodilo se u košarci, u kojoj su se najjači klubovi osnovali vlastito natjecanje – Euroligu, koja nije pod kontrolom FIBA-e. U početku raskola u europskoj košarci tako su se igrale dvije paralelne, nazovimo ih tako, Lige prvaka, pa smo 2001. dobili dva košarkaška prvaka Europe.

Nešto će se pitati i FIFA-u, Infantino najavio oštre mjere

Posljedice raskola osjećaju se i danas. Primjerice, u nedavnim kvalifikacijama za FIBA-ino Svjetsko prvenstvo nisu nastupali euroligaški igrači. Sudeći prema izjavama predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, sličan scenarij u nogometu - ne pronađu li dogovor i model koji zadovoljava sve strane - uopće nije nemoguć.

Krovna svjetska nogometna organizacija nedavno je izglasala proširenje Svjetskog klupskog prvenstva; UEFA je bila protiv, a ECA je najavila bojkot.

No i Infantino ima svog asa u rukavu. U studenom 2018. rekao je da igrači iz klubova koji eventualno okrenu leđa domaćim prvenstvima i osnuju svoju ligu neće moći igrati za svoje reprezentacije na svjetskim prvenstvima. 

''U nogometu ne objavljujemo ratove jedni drugima. Uvjeren sam kako ćemo imati dugu i plodonosnu suradnju", rekao je prvi čovjek FIFA-e nakon izglasavanja proširenja klupskog SP-a.

Dakle, pregovori između nogometnih moćnika su otvoreni, a svaka od tri strane - UEFA, FIFA i ECA - ima svoje adute i interese. Ova tema zasigurno će biti u fokusu u godinama koje dolaze; nogomet već proživljava poprilične promjene na reprezentativnoj razini – primjerice, proširenjem Svjetskog prvenstva i osnivanjem Lige nacija – pa ne treba čuditi ako slični procesi zahvate i klupski nogomet.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider