Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije to gotovo

Zašto je Nenad Bjelica ostao na klupi Osijeka i što se krije u pozadini?

Većina se iznenadila ostankom Bjelice u Osijeku.

Nakon što je Nenad Bjelica jučer i službeno dobio potporu predsjednika Osijeka Ferenca Sakalja, s dnevnog reda je maknuto pitanje njegova odlaska iz Gradskog vrta.

Barem na neko vrijeme jer mnogi kroničari domaćeg nogometa uvjereni su da je odnos trenera i kluba - nepopravljivo narušen te da je u pozadini pravi razlog ostanka ugovor, koji Bjelici, u situaciji da dobije otkaz, jamči velik novac.

Nakon niza uspješnih sezona i brojnih pohvala, Nenad Bjelica je pod konstantnim kritikama, a njegov ugovor s Osijekom u centru je pozornosti...

"Jel Xavi izgubio u mjesec dana tri puta? U mjesec dana. Mjesec dana je izgubio, a ima 25 milijuna ugovor, j*** vas ugovor, da vas j*** ugovor..."

Bjelica i dalje na klupi Osijeka

Bjelici su očito prekipjela javna licitiranja koliko je ugovor zapravo težak. Procjene su išle čak i do tri milijuna eura, ali provjerenije informacije govore o ugovoru od milijun i pol eura po sezoni, raspodijeljenih tako da dvije trećine idu treneru, a ostatak njegovom stožeru.

Mnogima je sporna stavka u kojoj strana koja traži prijevremeni raskid ugovora, suprotnoj strani mora isplatiti maksimalnu svotu koju jamči ostatak ugovora.

No, dugogodišnji kroničar HNL-a, Ivica Medo, ističe kako se zapravo radi o uobičajenoj praksi.

"U većim klubovima, da. Rijetko kad će veći klub napraviti ugovor s trenerom da može otići kad hoće i ništa. Znači tražit će odštetu. Ako ga traži neki inozemni klub, jači. Napravio je rezultat kao što je Bjelica recimo s Dinamom i sad odlazi negdje, Dinamo bi tražio odštetu, ako prekida ugovor.''

''Tjeraju se inati''

No bez obzira na tu uhodanu praksu, kolumnist gol.hr-a vjeruje kako je upravo preostali novac razlog ostanka Bjelice na klupi Osijeka.

"Mislim da se tu tjeraju inati. I s jedne i s druge strane. Sad kad bih bio zloban, rekao bih da mu ovi žele uništiti karijeru. Da se zareda 10-ak katastrofalnih rezultata i da Osijek bude zadnji na tablici ili predzadnji. Pa da se onda rastanu."

A rastanak je, ističe Medo, sama Uprava morala inicirati krajem prošle sezone kada je krenuo otvoreni javni sukob između Bjelice i Kluba.

"Mislim da bi on čak i pristao na to jer je on previše iskusan trener, ali očito mu nisu prišli. A oni su pokazali neiskustvo. Nogometno neiskustvo. Oni možda jesu poslovno iskusni, ali u nogometu su prilično neiskusni. I napisao sam: Sad mi je jasno zašto je veličanstveni mađarski nogomet propao s takvim upravama koje ne gledaju dalekovidno."

A ono za što ne treba biti dalekovidan jest utvrditi da Bjelici, unatoč ostanku na poziciji, ostaju dva velika problema. Nezadovoljstvo igrača, ali i navijača.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX