Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stižu li velike promjene?

Velikani daleko iza engleskih "mališana": Zastrašujući podaci otkrivaju tko će dominirati Europom!?

Novac u nogometu možda ne čini čuda i očito nije jedini jamac uspjeha, ali obično na kraju ipak prevlada.

Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Klubovi pet najvećih europskih liga (Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija, Francuska) prošle sezone uprihodili su od televizijskih prava ukupno 6,505 milijardi eura. Englezi uvjerljivo dominiraju. Čak 42,3 posto (2,574 milijarde) ukupnog prihoda pet najvećih liga otpada na englesku Premierligu, 19,2 posto (1,247 milijarde) na španjolsku La Ligu, 15,4 posto (1,002 milijarde) na njemačku Bundesligu, 14,2 posto (924 milijuna) na talijansku Serie A i 8.9 posto (578 milijuna) na francusku Ligue 1.

Na ljestvici klubova koji su najviše zaradili od tv prava engleski klubovi zauzimaju prvih sedam mjesta. Na čelu je aktualni prvak Engleske Chelsea sa zaradom od 173,4 milijuna eura. Slijede Man. City (168,9), Liverpool (168), Tottenham (167,2), Man. United (162,2), Arsenal (160,5) i Everton (146,9). U prvih deset su osam engleskih i samo dva španjolska kluba. Tek na osmom mjestu je prvi neengleski klub, a to je Barcelona sa zaradom od 146,2 milijuna eura. Southampton je deveti sa 140,8 milijuna, a prvih deset zatvara Real Madrid sa 140,1 milijunom.

"Sveci" ispred Kraljeva

Dakle, maleni „Sveci“ su po ovom kriteriju ispred velikih „Kraljeva“, koji imaju više trofeja Kupa prvaka/Lige prvaka nego svi nabrojani engleski klubovi zajedno. Omjer je 12-9. Kada bi dodali Realu i Barcelonu, razlika bi bila još puno veća u korist španjolskih klubova, čija je liga posljednjih godina uvjerljivo najbolja po UEFA-inu koeficijentu, a razlog je taj što dominiraju, i igrom i rezultatom, Ligom prvaka i Europskom ligom, što je u biti jedini provjerljivi kriterij usporedbe klubova iz različitih liga.

Suarez, Messi i Paulinho slave pogodak (Foto: AFP) Suarez, Messi i Paulinho slave pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Estetski dojam stvar je ukusa, ali vjerujemo da nećemo pogriješiti ako kažemo da se u Španjolskoj igra tehnički najdotjeraniji nogomet, a kao takav i mnogima naljepši za oko. Uz sve to, Španjolci drmaju Europom. I ne radi se samo o uspjesima dvaju klubova, Reala i Barcelone. U posljednjih pet sezona Španjolci su osvojili četiri Lige prvaka i tri Europske lige, a Englezi samo dvije Europske ligu. Španjolci su imali šest različitih klubova u polufinalima obaju natjecanja, a Englezi samo dva.

Španjolci dominiraju, Englezi ipak zarađuju više

Razlika je još puno veća kada se pogleda frekvencija uspjeha španjolskih klubova u europskim kupovima, mislimo na broj ostvarenih polufinala i finala. Za Engleze je više nego porazan podatak da su u posljednjih pet sezona nisu imali ni jednog finalistu Lige prvaka, te su imali tek dva nastupa u polufinalima Lige prvaka, a Španjolci čak deset i još šest u finalima, od čega su dva bila svešpanjolska.

Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) Ronaldo sa svojih pet Zlatnih lopti (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međutim, kao što se za statistiku zna reći da je kao bikini, puno otkriva, najvažnije skriva, tako i najveći uspjesi u Ligi prvaka i Europskoj ligi ne znače automatski i najveći priljev financijskih sredstava nekoj ligi, u ovom slučaju španjolskoj. Andre Agassi davno je rekao: imidž je sve. Englezi su kvalitetnom propagandnom i marketingom od svoje lige uspjeli napraviti najjači nogometni „brend“.

Prvi su se probili na dalekoistočna tržišta, dobrim djelom i zbog političko-povijesnih razloga, koja donose veliku gledanost i posljedično veliku zaradu. Na tom planu Španjolci dosta kaskaju za Englezima, a posebice ostale velike lige.

Velikani daleko iza engleskih "mališana"

Iza Barcelone i Reala sljedeći neengleski klub na listi zarada od tv prava nalazi se na tek 23. mjestu, a riječ je o Juventusu, koji je uprihodio 103,1 milijun eura. Njemački prvak Bayern je 25., a francuski PSG tek 39. Bayern je zaradio od tv prava 95,8 milijuna, a PSG „samo“ 57,8 milijuna eura. Za ilustraciju, mjesto ispred najmoćnijeg francuskog kluba je „mali“ Villarreal s tri milijuna eura većom zaradom.

Značajnu veću zaradu od tv prava imaju i najlošije plasirani klubovi engleske Premierlige, gdje prošlu sezonu nijedan klub nije završio sa zaradom manjom od stotinu milijuna eura. Razlika između Engleza i ostalih u postotku je slična kada se pogledaju i zarade od tv prava drugoligaških klubova. Championship je daleko najlukrativnije drugoligaško natjecanje u Europi.

Veliku financijsku nadmoć posljednjih godina nad ostatkom Europe engleski klubovi nisu znali konkretizirati u žetvu trofeja u UEFA-inim kupovima. Glavni razlog je manjak znanja. No, ako se nastavi ovaj trend, a svi pokazatelji govore da će Englezi dominirati na planu zarade još godinama, logično je zaključiti da će engleski klubovi prije ili kasnije sve nedostatke nadoknaditi nesmiljenim „uvozom mozgova“, odnosno najkvalitetnijih nogometaša i trenera.

Možda bi ova sezona mogla biti prekretnica u smislu boljih rezultata u europskim kupovima. Engleski klubovi za sada odlično stoje u Ligi prvaka, svih pet ih je prošlo u drugi krug natjecanja i vrlo je vjerojatno da će napraviti značajan pomak u odnosu na prošle sezone, kada im se znalo dogoditi da nemaju nijedan klub u četvrtfinalu obaju europskih natjecanja, a kamoli dalje. Novac u nogometu možda ne čini čuda i očito nije jedini jamac uspjeha, ali obično na kraju ipak prevlada.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider