Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Španjolci uvode promjene

Real prvak, Barca ipak ispred: Podatak koji otkriva tko godinama dominira

Španjolci se trse što više smanjiti zaostatak za Englezima kad je u pitanju zarada od televizijskih prava.

Real - Barcelona (GOL.hr)

La Liga je objavila podatke o zaradama španjolskih klubova od televizijskih prava u prošloj sezoni. Klubovi prve i druge španjolske lige imali su ukupan prihod od 1,387.5 milijardi eura. Od toga je 1.246,7 milijardi otpalo na klubove iz Primere, a 140,8 milijuna na one iz Segunde.

Iako nije osvojila prvenstvo, Barcelona je zaradila najviše, 146,2 milijuna eura, što je 6,1 milijun više od aktualnog prvaka i najvećeg rivala, Real Madrida, koji je na drugom mjestu. Atletico je treći s 99,2 milijuna, Athletic četvrti sa 71 milijunom, a Valencia peta sa 67,4 milijuna eura.

90 posto prihoda od televizijskih prava otpalo je na prvoligaške klubove, a preostalih deset na drugoligaše. Nekoliko je kriterija za distribuciju financijskih sredstava; određeni iznos dijeli se jednako na sve klubove, 50 posto od ukupnog prihoda u Primeri, 70 posto u Segundi.

Ta je varijabla konstantna, a najvažnija promjenjiva varijabla odnosi se na ostvareni rezultat u posljednjih pet sezona u Primeri, a u Segundi se gleda samo posljednja sezona. Ostali su važniji kriteriji prosječna prodaja ulaznica u posljednjih pet sezona te gledanost po sezonama. Klubovi su dužni jedan dio iznosa odvajati za zajednički fond pomoći klubovima iz nižih liga i sindikat nogometaša.

La Liga je po uzoru na elitnu englesku ligu promijenila kriterij raspodjele financijskih sredstava kako bi se smanjio jaz između vodećih klubova, prije svih Reala i Barcelone te ostatka lige, no razlike su i dalje velike. Prihodi španjolskih klubova od televizijskih prava u stalnom su porastu, od 2019/20. skočit će na 2,3 milijarde eura, ali i dalje će biti dosta daleko engleske Premierlige u kojoj su zarade puno ravnomjernije.

Za ilustraciju, baš svaki klub Premierlige u sezoni 2016/17. zaradio je od televizijskih prava više od 100 milijuna eura, njih čak 17 više od 110 milijuna, a osam više od 130 milijuna eura. Prvak Chelsea dobio je više od 170 milijuna eura, što u postotku gledano nije dramatično više od Barcelone i Reala, ali ostatak klubova zaradio je puno više od velike većine španjolskih lige. Najmanje su uprihodili Deportivo i Alaves, i to po 43 milijuna eura, što je šezdesetak milijuna manje od posljednjeg engleskog kluba.

Španjolci se trse što više smanjiti zaostatak za Englezima kad je u pitanju zarada od televizijskih prava. Upravo je zarada od televizijskih prava razlog zbog kojeg se nedavni El Clasico igrao u 13 sati. Španjolci žele veći proboj na dalekoistočna tržišta gdje dominira engleska Premierliga.

Za iduću sezonu najavljena je i promjena sustava ždrijebanja rasporeda utakmica, također po uzoru na Premierligu. Dosad je bio klasično simetričan, a od iduće sezone bit će asimetričan. Čelnici La Lige nadaju se da će se tako dodatno povećati zanimljivost i neizvjesnost lige, a to bi trebalo dovesti do još veće zarade od televizijskih prava.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider