Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
10 godina dominacije

Guardiola na klupi, na terenu Iniesta, Xavi, Rooney... Sjećate li se zadnjeg finala Lige prvaka bez Hrvata?

I u 2021. će hrvatski nogomet imati svog predstavnika u finalu najprestižnijeg klupskog natjecanja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Real Madrid protiv Chelsea, Luka Modrić protiv Matea Kovačića. To što će se dva hrvatska reprezentativca međusobno susreti u polufinalu Lige prvaka znači da ćemo jubilarnu 10. godinu zaredom imati jednog našeg predstavnika u velikom finalu.

Za jednu malu državu poput Hrvatske impozantan je to niz koji je započeo 2012. kada su se u finalu susreli Bayern i Chelsea. Boje Bavaraca tad su branili Ivica Olić i Danijel Pranjić (Olić je ušao u igru u drugom poluvremenu dok je Pranjić ostao na klupi).

Njemačko finale igralo se 2013. na Wembleyju, sastali su se Bayern i Borussia Dortmund, vodeći pogodak na utakmici postigao je Mario Mandžukić koji je tad i podigao pehar u dresu bavarskog giganta.

Lisabon 2014., Atletico Madrid vodi protiv Reala i traju posljednje sekunde utakmice, čeka se kraj, ali onda je Luka Modrić izveo korner, ubačaj u sredinu gdje je Sergio Ramos glavom pogodio za izjednačenje i odlazak u produžetke u kojima je Real utrpao još tri gola i postao prvak Europe.

Ne samo da sudjeluju nego i redovito osvajaju

Godinu potom Barcelona je svladala Juventus u Berlinu s 3:1, a prvi pogodak na utakmici za Katalonce je postigao Ivan Rakitić, već u četvrtoj minuti.

Uslijedile su tri sezone u kojima je Real uzastopce osvajao Ligu prvaka, a osim Modrića bio je tu i Kovačić.

Zatim je 2019. došao red na Dejana Lovrena i njegov Liverpool. Nakon što su godinu ranije u finalu poraženi od Reala, svoj trenutak slave dočekali su baš u Madridu, svladavši u engleskom obračunu Tottenham.

Pandemijska 2020. promijenila je nogomet i svijet općenito, ali ne i običaj da Hrvati sudjeluju u finalu Lige prvaka. Trofej je osvojio Ivan Perišić s Bayernom u finalnoj utakmici protiv PSG-a.

Finale Lige prvaka 2011.:

Barcelona - Manchester United 3:1

BARCELONA: Valdes, Alves, Mascherano, Pique, Abidal, Busquets, Xavi, Iniesta, Messi, Villa, Pedro

MANCHESTER UNITED: Van der Sar, Fabio, Ferdinand, Vidić, Evra, Valencia, Carrick, Giggs, Park, Rooney, Hernandez

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider