Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
izgubilo se s godinama

Xavi u Barcelonu vraća pravila koja su obilježila njegovu eru, izjave mu uspoređuju s onima Guardiole i Cruyffa

Navijači Barcelone dobili su razlog za optimizam nakon dolaska klupske legende, Xavija Hernandeza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Johan Cruyff 1988. godine, Pep Guardiola 2008. godine i Xavi 2021. godine. Tri igračke legende Barcelone tih su godina preuzele klupu voljenog im kluba, a prva dvojica su napravili pravu, malu revoluciju i odvele Barcu u sam vrh europskog nogometa.

Sada je red na Xaviju, nadaju se navijači i katalonski mediji u kojima se može osjetiti duh optimizma nakon provalije u kojoj se klub našao pod vodstvom također igračke legende kluba Ronalda Koemana. No Nizozemac ipak nije rang ove trojice.

Cruyff je vizionarski prije 30-ak godina dao momčad u ruke mladom Guardioli, a dolaskom Pepa Xavi je postao glavni igrač Barce koja je pomela konkurenciju narednih godina. Sada su im izvukli neke izjave s predstavljanja.

Što su govorili Pep i Cruyff

''Želim obilježiti ovo sjajno razdoblje'', poručivao je Cruyff, dok je Guardiola najavio: ''Igrat ću s trojicom naprijed, zagovaratelj sam napadačkog nogometa, točno znam stil kojim ćemo igrati.''

Xavi je pak u ponedjeljak na predstavljanju rekao: ''Želim momčad koja neće špekulirati, koja će napadati visokim intenzitetom, širiti prostor, pritiskati…''

gol expired Barcinoj svlačionici već je dosta njegovih gluposti: Sve živcira svojim ponašanjem, a sada se usprotivio i treneru divider

Svi ističu kako Xavi u Barcu opet donosi disciplinu. Kao nekad Cruyff i Guardiola nakon što je preuzeo momčad koja je bila na udaru zbog skandala s maloljetnicama u kojeg su bili upleteni Ronaldinho i Deco.

''Svi igrači moraju poštovati predsjednika kluba. On je taj koji ih plaća. Kome se ne sviđa slobodno može ići'', poručio je 1988. Cruyff, a Guardiola je 20 godina kasnije na predstavljanju rekao: ''Prihvatit ću svačiju pogrešku, ali ne i nezalaganje. Svi moraju znati koja su pravila.''

Xavijeva je poruka na tu temu bila sljedeća: ''Moramo se vratiti tome da budemo zahtjevni, da želimo biti najbolji. Kada smo imali pravila, takvi smo i bili.''

Xavi vraća neka pravila u Barcu

Pravila su ono što ponovo uvodi Xavi u klub. Pravila će mobilizirati svlačionicu.

''Prva je ideja da Barca opet bude ono što mora biti, a to je momčad'', poručio je Xavi, a isto je rekao Guardiola kada je dolazio.

Osim što će promijeniti klupske liječnike i fizioterapeute, jer većina se slaže da ovoliki broj ozljeda u klubu ne može biti slučajan, nekadašnji veznjak će postrožiti pravila ponašanja.

Za početak, momčad više neće dolaziti na treninge na sat i pol i potom odlaziti svojim putem. Xavi uvodi zajedničke doručke kako bi se kontrolirala i prehrana igrača. Prije i nakon treninga igrači će dobivati posebne zadatke, od fizičke pripreme do taktičkih zadaća kojima će se baviti u trening-centru.

Takvo nešto se raspalo tijekom ere Luisa Enriquea, a zadnji put u djelo provodilo dok je trener bio pokojni Tito Vilanova.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će to sve prihvatiti neki iz pomalo pogubljene ''Fortnite generacije'', kako neki zovu igrače poput Paula Pogbe i Ousmanea Dembelea, koji su poznati kao ovisnici o videoigrama i zabavama s prijateljima.

Xavi prema pisanjima katalonskih medija neće odustati od Dembelea. Plan je da se s njim radi dodatno individualno na taktičkom i fizičkom planu kao igraču koji je sprinter i koji napada prostor. Ako Xavi preokrene Dembeleovu karijeru i ludu glavu, onda bi to mogla biti najava velikih stvari.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider