Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sijevaju optužbe

Verbalni rat u Španjolskoj: ''Neću biti kriv ako nas izbace sa SP-a, sve je pripremljeno''

Suspendirani predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Angel Maria Villar rekao je u ponedjeljak kako bi Međunarodna nogometna federacija (FIFA) mogla izbaciti Španjolsku sa Svjetskog prvenstva, ali ne na njegovu inicijativu.

Španjolska nogometna reprezentacija (Foto: AFP) (Foto: Afp)

"Kategorički odbacujem sve optužbe da ja stojim iza toga, da je moja akcija u FIFA-i dovela do te situacije", rekao je 67-godišnji Villar na konferenciji za medije u Madridu.

Medijsku konferenciju sazvao je nakon što su prošli tjedan novine El Pais navele kako bi krovna nogometna organizacija mogla izbaciti Španjolsku sa SP-a u Rusiji zbog miješanja španjolske vlade u predsjedničke izbore unutar španjolskog saveza. FIFA je u sjedište saveza poslala pismo u kojem izražava zabrinutost situacijom u savezu.

"Viši savjet za sport (CSD) onemogućava Španjolskom nogometnom savezu da poštuje zakone te će to tijelo biti jedino odgovorno ako Španjolsku izbace s prvenstva. FIFA ne traži od države da ispunjava zakone nego se samo pridržava svojih pravila i statuta vezanih za saveze", rekao je Villar.

CSD je institucija pod upravljanjem Španjolskog ministarstva sporta koja inzistira da se ponove izbori za predsjednika saveza. FIFA općenito smatra da se politika i vlada ne bi trebali miješati u rad nogometnih saveza. Villar, koji vodi savez posljednjih 29 godina, dobio je novi četverogodišnji mandat u svibnju. Međutim, u srpnju ga privela policija pod optužbom za korupciju. Tjedan dana kasnije CSD ga je suspendirao, a savez je na godinu dana za privremenog predsjednika postavio 64-godišnjeg Juana Luisa Larreu.

"Vi ga zovete predsjednikom i tako griješite", rekao je Villar okupljenim novinarima. "On trenutno vodi savez no nije demokratski izabran. Predsjednik sam ja. On jest sposoban čovjek premda mi se u nekim stvarima ne sviđa. Neke stvari radi dobro, a neke ne", dodao je.

Villar je u kolovozu pušten iz pritvora nakon što je uplatio jamčevinu od 300.000 eura kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje. Optužen je za nezakonito korištenje novca nogometnog saveza te za potplaćivanje dužnosnika regionalnih saveza. Davanjem mita dobivao je njihovu podršku te se godinama održavao na čelu saveza jedne od najboljih reprezentacija svijeta, tvrdi državno tužiteljstvo.

"Nedužan sam. Sve je ovo bilo pripremljeno. Jedna osoba je rekla kako je iskorištena protiv mene. U ovoj zemlji postoje otvoreni sudski procesi, a kasnije se pokaže da su tužitelji pogriješili. U Španjolskoj se njima ništa ne događa, no mi ostali idemo u zatvor", istaknuo je Villar. "Protiv mene je pokrenut linč, a u Španjolskom nogometnom savezu je izvršen državni udar. No ne vjerujem da će me vratiti u zatvor jer nisam ništa učinio", naglasio je.

Španjolski nogometni savez priopćio je u petak kako su dobili obavijest iz FIFA-e, ali da se ne radi o prijetnji izbacivanjem sa Svjetskog prvenstva, već upitu oko nastale situacije.

"Nitko nas neće izbaciti sa Svjetskog prvenstva. To je nemoguće. FIFA samo želi znati što se događa", rekao je privremeni predsjednik Larrea. Rekao je kako će se u siječnju španjolski ministar sporta sastati s predsjednikom FIFA-e Giannijem Infantinom. "To će biti informativni sastanak, a ne susret oko kazne", rekao je Larrea.

Ministar sporta Inigo Méndez de Vigo obavijestio je španjolskog premijera kako je dobio dopis u kojem predstavnici FIFA-e traže primanje. "Siguran sam da će Španjolska igrati na Svjetskom prvenstvu, te sam siguran kako će ga osvojiti", rekao je Mariano Rajoy, predsjednik Narodne stranke desnog centra na vlasti od 2011. godine.

Villar je rekao kako ga čudi da premijer "sve zna" te se našalio na Rajoyev račun. "Vratim li se na dosadašnje mjesto, ponudit ću mu mjesto pomoćnika jer bi tako sigurno zarađivao više nego premijer", naglasio je.

Španjolska je 2010. godine osvojila Svjetsko prvenstvo te je jedan od favorita za osvajanje prvenstva koje u lipnju počinje u Rusiji. Villar tvrdi da ne ovisi o njemu odlazak Španjolske na to prvenstvo.

"Mojom ostavkom problem se neće riješiti. Kriv je CSD. Problem je u tome što to tijelo i dalje inzistira na ponavljanju izbora premda je sud priopćio kako su izbori bili regularni. Inzistira se na izborima iako ih zakon ne dopušta. Ništa se neće riješiti mojoj smjenom", rekao je.

Tvrdi da se u Njemačkoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu ovakvi slučajevi ne mogu dogoditi jer ondje država poštuje autonomiju saveza, čime su ispunjeni kriteriji FIFA-e. Konačna odluka o ponavljanju izbora u savezu trebala bi biti donesena idući mjesec.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Legendarni Španjolac pohvalio je našeg Ajdukovića! ❤
Ajduković je, unatoč porazu, došao do najvećeg uspjeha u karijeri. Bravo! 🇭🇷❤️
Dovoljno se samo prisjetiti činjenice da je proglašen najgorim pojačanjem sezone u LaLigi nakon njegove debitantske sezone... 😂

Preko trnja do rekordnog broja trofeja! ⚽️🏆
Izgleda da brojimo zadnje sate prije službene potvrde dolaska Rakete u redove Bijelih. ✅️