Nogomet
SPORTOVI
Nogomet

VIDEO: Ružne stvari s poljudskog derbija

Hukanje tamnoputim igračima, rasistički ispadi, bacanje banana, neprimjereni uzvici, nasilje oko stadiona - opet je sve to bilo dio nogometnog derbija, onog jučerašnjeg u Splitu. Nekoliko desetaka huligana noć je provelo u zatvoru, a potom su privedeni sucu…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uz onaj lijepi rezultat 1:0 za Hajduk, Split ima i drugi rezultat jučerašnjeg dana - a to je 66 privedenih navijača - prije za vrijeme i nakon utakmice. 35 navijača Hajduka i 29 navijača Dinama. i to zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Devet ih je završilo je na prekršajnom sudu te su sedmorici izrečene kazne u iznosu od 1000 kuna i to zbog pokušaja unošenja pirotehničkih sredstva i dolaska na utakmicu u alkoholiziranom stanju.

A ono što je posebno ružno u jučerašnjem danu jeste činjenica da je opet bilo rasističkih ispada. Od hukanja do bacanja banana - sve to upućeno tamnoputim igračima Dinama. Službena Torcida poručuje kako nije bilo rasističkih ispada, a banane nisu vidjeli izgleda ni Hajdukovi čelnici.

'Nisam vidio banane, međutim, Hajduk je zna se to apsolutno protiv nereda, protiv rasizma protiv bilo kakvih incidenata na nogometnim utakmicama', rekao je klupski glasnogovornik Nikica Vukašin.

'Delegat je napisao da je bilo u četvrtoj minuti nekakvih rasističkih ispada, odnosno hukanje nekolicine pojedinaca', objasnio je glasnogovornik Hajduka.

Poznati splitski novinar Zdravko Reić rekao je kako su pojedine grupe i ovaj put upropastili fantastičnu atmosferu na stadionu.

'U Milanu postoji Clarence Seedorf, igrač Milana koji je isto to doživljava na stadionima u Italiji, ali on je rekao 'ja to ne čujem i nemojte o tome pisati'. Mislim da je bolje da se tome daje manje pozornosti, iako kažem kao Splićanin stidim se tih pojedinaca i tih grupa koji to rade jer je Split nije grad koji je zatvoren, Split je oduvijek u svojoj povijesti bio otvoren grad i grad u kome su svi dobrodošli', izjavio je Zdravko Reić.

No nije se prikladno ponašao ni Hajdukov predsjednik Joško Svaguša koji je zajedno s navijačima skandirao 'Mamiću cigane' - što je vidio Zoran Mamić i nakon toga reagirao.

'Ja mislim da neće bit šanse da Svaguša uđe u ložu Maksimira jer je to nenormalno. On je već poznat po tome na utakmicama u kojima je on sudjelovao, odnosno dolazio kao funkcioner Hajduka u Maksimir gdje je došao i alkoholiziran i skakao i radio nerede, tako da to nije prvi put. Ali ovo što je danas napravio je stvarno strašno', objasnio je sportski direktor Dinama.

No, izgleda da neće biti zle krvi između dvaju predsjednika, jer Zdravko Mamić je nakon utakmice čestitao i izljubio Svagušu. Ipak, loše vijesti s derbija stigle su i do Vlade.

'Nažalost treba ozbiljno razmotriti što se događa da rasističke povike uzvikuju oni od kojih se to doista ne očekuje, da ne budem preciznija. Što reći za banane, meni su daleko gori rasistički povici, a treba vidjeti tko je što radio na području sigurnosti, čiji su to propusti', izjavila je Đurđa Adlešić.

 


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider