Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
DRAMATIČNA SEZONA 2006./07.

VIDEO Prije 15 godina Messi je zabio svoju "Božju ruku", no Barcelona je ostala bez titule u samo 18 sekundi

Sjajna je prilika prisjetiti se najdramatičnije završnice La Lige u ovom stoljeću.

Slavlje Barcelone nakon Messijevog pogotka (Foto: Afp)

Drugi vikend u lipnju posljednjih je sezona vrijeme kad se nogometaši nalaze u reprezentacijama ili na zasluženom odmoru. No, tako nije bilo u španjolskoj ligaškoj sezoni 2006./07., koja je upravo tog vikenda zapravo odlučena u rijetko viđenoj drami pretposljednjeg kola.

Barcelona je u spomenuto kolo ušla s jednakim brojem bodova poput Reala i za 17 pogodaka boljom gol razlikom. No, s lošijim omjerom u međusobnim susretima. Očekivao ih je domaći susret protiv sugrađana iz Espanyola te gostovanje u posljednjem kolu kod fenjaraša Gimnastica iz Tarragone. Real je gostovao kod jake Zaragoze, a u posljednjem kolu imali su domaći susret protiv Mallorce. 

Messi se zanimljivo snašao

Na kraju će ovo kolo ostati upamćeno po dva detalja. Pogotku kojim je tada 19-godišnji Lionel Messi po jednom bitnom kontekstu došao rame uz rame s Diegom Maradonom, ali i po načinu na koji ih je sportska fortuna, mnogi će zapravo reći pravda, nekako upravo zbog toga kaznila.

Barcelona je na Nou Campu već u prvom dijelu bila šokirana pogotkom Raula Tamuda, dok je i Real bio u minusu u Zaragozi te se otvorila u tom trenutku prilika za Sevillu, da se uključi u borbi za titulu te čak preuzme vrh ljestvice.

Ipak, Barcelone je do poluvremena izjednačila pogotkom Messija. I to ne bilo kakvim pogotkom. Messi je jedan skrenuti ubačaj Xavija poslao u mrežu jednako kao Diego Maradona u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 21 godinu ranije. Iako se to na prvu nije vidjelo, nego tek putem usporene snimke, Messi je loptu u mrežu poslao rukom. Svi prigovori igrača Espanyola nisu pomogli i rezultat je bio 1:1.

U vrijeme dok je VAR, putem kojeg bi se ovo lako primijetilo, još bio daleko od realnosti, Barcelona se vratila u borbu za titulu. No, onda kao da su umiješala sportka sreća ili nazovimo ju pravda te na najgori mogući način kaznila Blaugranu.

Real se mučio u Zaragozi, Barca vodila u gradskom derbiju

Oko 60. minute susreta Messi je doveo Barcelonu u vodstvo, dok je Ruud van Nistelrooy izjednačio u Zaragozi. Nova komplikacija za Real bilo je skorašnje novo vodstvo Zaragoze, 2:1. U tom trenutku bila je to situacija u kojoj Barcelona osvaja naslov prvaka već tada, kolo prije kraja. I utakmice su se bližile krajevima upravo s takvim ishodom.

I onda ju samo 18 sekundi razmaka dogodio se šok za navijače Barcelone. Tako se ušlo u posljednju minutu regularnog vremena obje utakmice, a onda je došla vijest kako je Van Nistelrooy drugim golom izjednačio u Zaragozi. I dalje je Barcelona imala vodstvo pa time i dva boda prednosti, ali to je imala samo spomenutih 18 sekundi.

Oleguer nije dobro pokrio zaleđe na jednom ubacivanju u prostor te je Tamudo izašao potpuno sam pred Victora Valdesa i savladao ga. Pola minute prije kraja regularnog dijela utakmice, muk Nou Campa i scena Raula Tamuda kako ljubi grb čija je do kraja karijere postao jedna od najvećih legendi.

Barcelona se u sudačkom dodatku nije uspjela vratiti, dok je u Zaragozi također ostalo 2:2.

Barcelona se u posljednjem kolu ispucala na Gimnasticu, poslavši ga u Segundu pobjedom 5:1, no Real je također rutinski riješio Mallorcu 3:1 te došao do titulu prvaka.

Iako je Barcelona te sezone igrala bolji nogomet, mnogi će reći kako je pravda pobijedila, budući da su Katalonci nakon nesportskog poteza kažnjeni na najbolniji mogući način. Pogotkom mrskog gradskog rivala na njihovom stadionu, pogotkom koji im je uskratio osvajanje titule prvaka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider