Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
ODLIČNA SEZONA ŽUTO-ZELENIH

VIDEO Preporod Istre uz Bjelanovića, ali i dragulja iz vlastitog pogona: "Ovo je idealna sredina!"

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Šepat posjetio je redove NK Istre, gdje se ove sezone gradi sjajna nogometna priča.

Nakon gotovo tri godine vratio se u hrvatski nogomet. Od prošlog ljeta Saša Bjelanović sportski je direktor Istre - funkcija je to po kojoj ga se - dakako - pamti iz Hajduka.

"Ja ne mogu ništa osim lijepog reći za Hajduk. Koliko god je bilo teških situacija, to su situacije koje te nekako izgrađuju, karakterno,  profesionalno i ljudski. Mene za te četiri godine, koliko sam bio u Hajduku, vežu izuzetno lijepe uspomene", rekao je Bjelanović.

Nakon Hajduka i Atalante - Istra

Splitsko iskustvo - a kasnije i ono kao skauta Atalante - itekako mu pomaže u Istri, gdje sa srezanim proračunom izvlači maksimum.

"Morali smo sklapati avion dok je još bio u letu, tako da stvarno nije bilo lako. Imali smo teži ulazak u sezonu, gdje smo morali puno promijeniti, međutim ono što je sad važno je da momčad ima nekakav stvarni identitet. Rad trenera stvarno je dosta vidljiv", dodao je pa nastavio:

"Mislim da smo momčad koja ima prepoznatljiv stil igre, koji privlači ljude na stadion."

Skupio je Bjelanović zanimljivu momčad, s ograničenim budžetom, po ovome ključu:

"Izuzetno sam gledao taj nekakav motivacijski aspekt, tj. igrače za koje znam da imaju određenu kvalitetu, a koji zbog nekih razloga nisu proteklih sezona igrali i koji su u Istri vidjeli priliku za iskorak u karijeri, odnosno mjesto gdje će se kroz igru opet vratiti u život."

Veliki broj stranaca zamijenili domaći igrači

Istra je posljednjih godina poznata po velikom broju stranaca, no recentno konačno ima i sve više vlastitih aduta. Onih kojima klub želi dati šansu - kao što su je ovdje, na posudbi iz drugih sredina, dobili i objeručke prihvatili Josip Šutalo i Dion Drena Beljo.

"U slučaju Belje i Šutala pokazalo se da je Istra idealna sredina za razvoj mladog igrača", potvrdio je.

Po potencijalu Akademija Istre može postati brend u Hrvatskoj, mislim da je idealno okruženje za rad. Što se tiče infrastrukture u odnosu na druge klubove ranga Istre, pa čak i više, vrlo smo dobri. Mislim da imamo izuzetno puno prostora za napredak.

Perković je generacijski talent

Posebno to vrijedi za Maura Perkovića jer kad jedan 19-godišnjak iza sebe ima već 45 prvoligaških nastupa...

"Odmah se upale te skautske lampice, klubovi dolaze, raspituju se, gledaju, tako da je Mauro stvarno onako bez ikakve lažne skromnosti naš najvažniji prodajni potencijal u ovom trenutku", potvrdio je Bjelanović velik interes za mladog stopera.

A on stoji čvrsto na zemlji.

"Naravno da je lijepo, nije mala stvar kad vas traže tako veliki klubovi, ali prošao sam to već jednom i jednostavno sam se fokusirao samo na ovo gdje trenutačno jesam", rekao je mladi stoper Istre te dodao:

"Nije mi neka žurba, doma sam, lijepo mi je, igram, naravno ako dođe neka ponuda koja paše meni i klubu, razmislit ćemo i odlučiti."

Transfermarkt ga već sad procjenjuje na 2,5 milijuna eura. Impresivno za jednog tako mladog stopera.

Učio je, kaže, u Istri i uz Šutala, zbog trenera Garcije volio bi igrati u Španjolskoj, a najveći kritičari su tata i brat - profesionalni košarkaš u Francuskoj. A tko je najteži protivnik u HNL-u?

"Ufff, mislim da je najteže bilo protiv Livaje jer je on stvarno kvaliteta i to se pokazuje, već dvije godine zaredom najbolji je igrač lige."

Želi ove godine na Europsko prvenstvo

No, niti napadačima nije lako s njim - potencijal je primijetio i izbornik Bišćan. Debitirao je Perković nedavno za U-21 selekciju i sad sanja nastup na Euru mladih.

"Da, naravno, uvijek mi je bio san igrati za reprezentaciju i sad kad sam došao do U-21, želim tako nastaviti i jako sam sretan zbog toga. Pogotovo zato što sam debitirao na Drosini, baš na svojem stadionu."

S ovako zrelim stavom - i radnom etikom - nema sumnje da tog momka tek čekaju velike stvari.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider