Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POGLEDAJTE GOLOVE

VIDEO Najluđe europsko finale u povijesti odigrano je prije 22 godine

Utakmica Liverpoola i Alavesa iz svibnja 2001. godine ponudila je gomilu drame i čak devet pogodaka

Igrači Liverpoola s trofejem Kupa UEFA-e (Foto: Afp)

Iako ih uvijek očekujemo s posebnim uzbuđenjem, europska klupska nogometna finala vrlo često ne ponude puno atrakcije i nogometa za potpuni užitak.

Srećom, to nije pravilo nego samo vrlo česta okolnost, budući da pamtimo neke uistinu spektakularne ogleda s trofejem kao ulogom. Među takvima se možda i najviše ističe finale Kupa UEFA-e između Liverpoola i Alavesa, odigrano 2021. godine.

Liverpool favorit protiv hrabrih Baska

Redsi su u susret protiv Španjolaca ušli kao favoriti, a sezonu Premier lige završili su na trećem mjestu. S druge strane imali su Baske, momčad iz sredine La Lige, koja je u toj sezoni doživjela više ligaških poraza nego pobjeda.

U takvom odnosu snaga, očekivao bi se defenzivni pristup Alavesa, no to se nije dogodilo. Momčad vođena od strane ikone kluba, Manea, odlučila se nadigravati protiv te sezone vrlo ofenzivno orjentiranog Liverpoola Gerarda Houlliera

Što se dogodilo? Spektakl s devet pogodaka.

Redsi dolazili u vodstva, Alaves se vraćao

Liverpool je preko Markusa Babbela poveo već u trećoj, a da bi mogli imati lagan posao ukazao je pogodak Stevena Gerrarda samo 13 minuta kasnije. Nešto se ipak pitalo i Baske, koji su preko Ivana Alonsa u 26. minuti smanjili rezultat, no na odmor se otišlo s 3:1, budući da je u 40. pogodio 36-godišnji Gary McAllister iz kaznenog udarca.

A onda se pojavio Javi Moreno i s pogocima u 47. i 49. minuti sve vratio na početak. Ponovno je Liverpool poveo, preko Robbieja Fowlera u 72. minuti, no Jordi Cruyff je u 88. donio produžetke.

Ključan trenutak došao je u 116. minuti. Igrač utakmice, veteran McAllister, izveo je slobodan udarac, s Alavesov nogometaš Geli proslijedio je loptu u vlastitu mrežu. Bio je to zlatni gol, onaj koji je Liverpoolu donio slavlje i veliki trofej. 

Alavesu su prije tog pogotka opravdano isključena dva igrača i jednostavno nisu izdržali do eventualnih kaznenih udaraca.

Pred novo finale u kojem se nadamo spektaklu, prisjetite se pogodaka s te utakmice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider