Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
THE SPECIAL ONE

VIDEO Na današnji dan prije 18 godina nastala je jedna od najpoznatijih nogometnih izjava novijeg doba

2. lipnja 2004. godine Jose Mourinho predstavljen je kao menadžer Chelseaja.

Jose Mourinho (Foto: Afp)

Jose Mourinho jedan je od najvećih i najuspješnijih nogometnih trenera svih vremena. Osvajač brojnih trofeja s velikim klubovima i čovjek koji je zapravo od samog početka karijere većinom uspješan.

I to od samog sjedanja na klupu Porta, 2002. godine, kao 39-godišnjak koji je u Barceloni i upravo Portu učio od Bobbyja Robsona, čiji je dugo godina bio prevoditelj, ali i pomoćni trener. Već u prvoj sezoni na klupi bijelo-plavih osvojio je UEFA kup, a onda godinu kasnije Ligu prvaka, što je najveće iznenađenje u povijesti elitnog klupskog nogometnog natjecanja.

Prva konferencija za medije ušla je u legendu

Nakon tog uspjeha s Portom uslijedio je veliki posao, dolazak na klupu Chelseaja, kojeg je godinu ranije kupio Roman Abramovich, željan napraviti velike stvari. Preuzeo je Mourinho klub od Claudija Ranierija, koji je posao menadžera radio prethodne četiri godine.

Predstavljen je 2. lipnja, a odmah na svojoj prvoj konferenciji za medije rekao je rečenicu koja ga prati sve do dana današnjeg i neupitno će tako ostati sve do kraja njegove karijere.

"Moram ovo reći. Imamo vrhunsku momčad, ali isto tako, ispričavam se ako sam malo arogantan, imamo i vrhunskog menadžera. Nemojte me zvati arogantnim jer ja govorim istinu. Ja sam prvak Europe. Ja nisam jedan u nizu. Vjerujem da sam poseban", rekao je Mourinho, a "Special One" je istog trenutka postao njegov nadimak.

Za Chelsea je uistinu postao poseban. Već u prve dvije sezone osvojio je titulu prvaka Engleske, a prva se dogodila točno na 50. godišnjicu od njihovog do tada jedinog naslova.

Trofeje i nagrade je teško pobrojati

U Chelsea se vratio još jednom kasnije te je 2015. godine također uzeo ligašku titulu, dok je s Interom došao do svoje druge Lige prvaka, kao i dva ligaška naslova prvaka Italije.

S Manchester Unitedom uzeo je svoju drugu Europsku ligu, dok je ove sezone s Romom postao prvi osvajač Konferencijske lige. Na klupi madridskog Reala nije ostvario ono po što je došao, ali je također došao do domaćeg naslova i Kupa. Tek u Tottenhamu ostao je bez trofeja, no vrlo lako moguće samo zbog toga jer je smijenjen prije nego je momčad uspio voditi u finalu EFL Cupa, do kojeg ga je doveo.

Individualnih nagrada još je više.

Iako mu je već 59 godina, vjerujemo da još uvijek nije rekao svoje posljednje niti osvojio svoj posljednji trofej. Upravo zbog toga on je Special One i sretni smo što kao takav egzistrira u današnjem nogometu.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider