Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema ih puno

VIDEO Juniorima Hajduka tek slijedi ono najteže: Provjerili smo koliko ih zaigra seniorski nogomet

Dinamo i Hajduk proizvode najveći broj igrača koji zaigraju seniorski nogomet.

Juniori Hajduka ostvarili su veliki uspjeh plasmanom u finale Lige prvaka mladih i osvajanjem drugog mjesta, ali vrlo brzo čeka ih sudar sa zahtjevima profesionalnog nogometa.

Reporter Vlado Boban za Dnevnik Nove TV provjerio je koliko zapravo juniora godišnje na hrvatskim travnjacima pronađe afirmaciju u seniorskim vodama, ali i gdje su naši klubovi po tome u europskim okvirima.

Jedan od onih koji je dosanjao snove o velikoj europskoj karijeri kao talentirani junior jest Jurica Vranješ, koji za veliki uspjeh juniora Hajduka kaže da im je to dobar temelj za ubuduće:

"Sada ih svi znaju, dosegnuli su neki nivo, ali sada se treba održati na njemu. Mislim, gdje god budu igrali, svi će znati za njih."

Uspije samo sedam posto juniora

Ovako izgleda prelazak juniora u seniore kada je hrvatski nogomet u pitanju: na 1000 izlaznih juniora najboljih hrvatskih klubova, samo njih 7 posto zaigra seniorski nogomet u tri najveća ranga našeg nogometa.

Najveći su proizvođački takvih igrača Dinamo i Hajduk, koji sjajno stoje i u europskim okvirima. Kada pogledamo 31 zemlju članicu UEFA-e i njihove prve lige, iz Ajaxove je akademije čak 85 igrača u prvim ligama diljem Europe.

Bad Blue Boysi na Maksimiru Oglasili se Boysi pred derbi na Poljudu: "Za ove bijednike dolje nema većeg poniženja" divider

Tek nešto lošije zastupljena je Dinamova akademija sa 69 igrača, a odlično stoji i Hajduk, iz kojeg trenutačno 48 nogometaša igra u prvim ligama diljem Europe.

"Znam da izbacujemo veliki broj igrača, to su najbolje škole u Hrvatskoj, a posljednjih sezona sjajno radi Hajdukova škola", otkriva trener Mislav Karoglan pa odgovara koliko juniorski uspjesi mogu zamaskirati mogućnosti 18-godišnjaka kao potencijala za seniore:

Vranješ predlaže rješenje

"Itekako mogu, trenere i klubove možeš mijenjati, ali ne možeš roditelje. Oni su najvažniji faktor da imaju zdravu podršku, da im mogu prenijeti prave vrijednosti. Nogomet nije jedina stvar, on traje 10-15 godina i mnogi će se na tom putu izgubiti."

Kako bi izgubili što manje talentiranih juniora na prijelazu u seniorski nogomet, Vranješ predlaže da se ugledamo na susjede:

"Slovenci su uveli pravo od devet domaćih igrača u kadru prvih ekipa, dva moraju početi igrati, a da imaju ispod 21 godine. To su uveli i u BiH", kazao je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:00, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider