Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
GOL KOJI TO NIJE BIO

VIDEO Deset godina od fantomskog gola: Prisjetite se situacije koja je dovela do brzog uvođenja VAR-a u nogomet

Steffan Kiessling postigao je 18. listopada 2013. godine pobjednički pogodak na gostovanju svojega Bayera kod Hoffenheima. Problem je u tome što on taj pogodak zapravo nije postigao.

Kiesslingov fantomski gol (Foto: Afp)

Nevjerojatna situacija dogodila se prije točno deset godina u susretu njemačke Bundeslige između Hoffenheima i Bayer Leverkusena

U 70. minuti susreta, pri vodstvu gostiju 0:1, Gonzalo Castro izveo je udarac iz kuta te je loptom pogodio prvog napadača svoje momčadi, Steffana Kiesslinga.

Kako je promašen udarac završio unutar gola?

On je u svom stilu sjajno skočio i poslao loptu prema golu. Mreža se zatresla, no očito s vanjske strane. Tako je barem u prvom trenutku izgledalo, no problem je što se lopta pojavila unutar gola.

Jedan od najboljih svjetskih sudaca u tom trenutku Felix Brych priznao je pogodak, što ne treba čuditi gledajući gdje je stajao, uz činjenicu da se lopta našla u mreži. 

Ipak, ona je u mrežu ušla s vanjske strane, prošavši tik uz vratnicu i našavši nevjerojatan prostor koji pomoćni suci pri pregledavanju opreme gola pred početak drugog dijela nisu detektirali.

Tu situaciju iz ravnih kutova možete jako dobro vidjeti OVDJE.

Kiessling se uhvatio za glavu, ali onda prihvatio slavlje

Nakon što je sudac pokazao na centar, Kiessling, koji je već odradio svoj proces razočaranja neiskorištenom prilikom, ostao je zbunjen gledajući kako mu suigrači čestitaju, ali nije reagirao.

Štoviše, i apsolutno svi nogometaši Hoffenheima krenuli su prema centru, uvjereni kako su primili pogodak za 0:2.

Usporena snimka pokazala je drukčije, a onda je došlo i do prigovora te je na kraju Hoffenheim uputio tužbu. 

DFB nije mogao poništiti odluku suca, Kiessling se branio

Njemački savez (DFB) reagirao je tako da su sve to proglasili sudačkom pogreškom, ali bez mogućnosti ikakve promjene rezultata. Ukratko, izjednačili su to sa svakom drugom sudačkom pogreškom, poput nedosuđenog zaleđa u situaciji gdje je postignut pogodak. 

Kiessling se susreo s velikim napadima javnosti zbog toga što nije priznao kako je vidio da je promašio gol. Pred sudom je izjavio kako nije bio siguran gdje je lopta točno prošla te da je prihvatio odluku suca.

Naravno, takva izjava nije prošla kod većine navijača, koji zbog Kiessling reakcije vjeruju da je bio itekako svjestan toga što je napravio.

Mnogi će reći da je Kiesslinga, koji je sezonu ranije bio prvi strijelac lige s 25 pogodaka, dostigla karma. Taj fantomski bio mu je šesti u sezoni koju je završio s 15, a poslije toga doživio je veliki pad. Iako mu je bilo tek 30 godina, nakon sezone 2013./2014. do kraja karijere postigao je tek 18 ligaških pogodaka u 92 utakmice tijekom četiri sezone.

U povijesti nogometa ostat će službeno zapisano kako je taj nepravedno priznati pogodak ostao glavni poticaj za žurno uvođenje VAR-a, koji među jačim ligama uveden 2017./2018., upravo u Bundesligi i u talijanskoj Serie A. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider