Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stvarno nema sreće

Zvijezda Barce u velikim problemima: Žrtvovao se za klub, a sad će platiti enormnu cijenu

Rafinha, brazilski veznjak u redovima Barcelone, izbivat će s terena šest mjeseci, a Adidas mu najavljuje tužbu…

Rafinha s suigračima iz Barcelone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Roje se problemi za Barcelonina veznjaka Rafinhu. Snašle su ga teške nevolje. Čini se da će 25-godišnji Brazilac morati na sud izravno s liječničke postelje. Rafinha je tek operirao ligamente koljena i neće ga biti šest mjeseca na travnjaku, a istovremeno se pojavila vijest da ga očekuje težak sudski proces.

Naime, Adidas, inače Realov najveći sponzor, tvrdi da je samovoljno prekinuo ispunjavati obveze iz ugovora te najavljuje tužbu. Njemačka kompanija traži od Rafinhe da plati odštetu od čak 100 tisuća eura za svaki dan otkada nije nosio njezine kopačke i opremu za vrijeme javnih nastupa.

Slučaj je prilično intrigantan. Rafinha je 2013. potpisao ugovor s Adidasom na pet godina. Ugovor mu je istekao ranije ove godine i Brazilac je potom promijenio sponzora. Dogovorio je novi ugovor s japanskim Mizunom te odmah počeo nositi njegovu sportsku opremu.

Adidas tuži Rafinhu

Međutim, Adidas tvrdi da Rafinha uporno nije odgovarao na njegove opetovane zahtjeve o produljenju ugovora, a u tom se slučaju, kako tvrde u Adidasu, automatski produljuje ugovor na novih pet godina.

Adidasov odvjetnik Dolf Segaar kaže da će njemačka tvrtka tužiti Rafinhu na amsterdamskom sudu, jer je Brazilac potpisao prvi ugovor s europskom ispostavom američke tvrtke koja je stacionirana u navedenom nizozemskom gradu.

Rafinha (Foto: AFP) Rafinha (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nije poznato o kojem se ukupnom iznosu radu, ali jasno je da bi odšteta mogla biti u višemilijunska ako sud presudi u korist Adidasa. Barcelona je kao klub pod sponzorskim ugovorom s Adidasovim velikim rivalom Nikeom. U povijesti Barcelone bilo je nekoliko slučajeva kada su se njezine zvijezde tužakale s Adidasom.

Najpoznatiji je slučaj Johana Cruyffa, koji je zbog ugovora s Pumom odbijao na Svjetskom prvenstvu 1974. nositi dres nizozemske reprezentacije s Adidasove tri pruge. Cruyff je dobio bitku, pa je kompromisno rješenje bilo da jedini nosi dres s dvije pruge.

Teška ozljeda

Pored problema s sudskim tužbama, Rafinha ima velikih problema i sa ozljedama. U nedavnom derbiju Atletica i Barcelone ušao je u igru na poluvremenu umjesto ozlijeđenog Sergija Roberta te se potom i sam ozlijedio, ali stisnuo je zube i izdržao je do kraja utakmice. Kasnije je ustanovljeno da je ozljeda koljena teže prirode i da će morati na operaciju.

Barcelona je objavila kako je operacija ligamenata prošla uspješno te da će Rafinha izbivati s terena šest mjeseci. Brazilac je i prije imao problem s ozljedama, u dva je navrata duže izbivao s terena, što je dovelo do toga da nikako nije mogao ustaliti formu i ustaliti se u prvoj momčadi Barcelone.

Rafinha se prošlog ljeta vratio u Barcelonu s posudbe u Interu s velikim ambicijama da konačno postane standardan član udarne postave. No, početkom sezone opet bio u najužim planovima trenera Barcelone Ernesta Valverdera, nije igrao koliko je želio pa su španjolski mediji započeli spekulacije kako bi sljedećeg ljeta mogao napustiti Camp Nou.

Sukob s klubom

To je otvoreno najavio i Rafinhin otac i menadžer Manzinho. Bivši brazilski reprezentativac i svjetski prvak iz 1994. nedavno je javno napao vodstvo Barcelone kazavši da je nezadovoljan odnosom katalonskog kluba prema njegovu sinu te da traže novu destinaciju.

Najnovija ozljeda zacijelo im je poremetila planove, a sve je dodatno zakomplicirala Adidasova tužba koja bi mogla skupo stajati brazilskog veznjaka.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider