Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sastav za Tursku

Vatreni moraju biti spremni, Turci se silno oštre na Hrvatsku: Dalić sprema tri promjene? Najvažnije je ne izgubiti

Hrvatska večeras gostuje u Turskoj u drugom kolu kvalifikacija za Euro 2024.

Hrvatska nogometna reprezentacija (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

"Krokodilski stadion" u Bursi prvi put bit će domaćin utakmici turske nogometne reprezentacije otkako je izgrađen 2015.

Richarlison i Antonio Conte Isplivao bizaran detalj: Ovako je Conte pokušao izvući Perišića i suigrače iz letargije divider

Timsah Arena može primiti malo više 43 tisuće gledatelja, a prema najavama turskih medija, bit će ispunjena do posljednjeg mjesta. Očekuje se da će biti vatrena i emocijama prožeta atmosfera. Nakon katastrofalnog potresa koji je odnio desetke tisuće života turska reprezentacija igra prvu utakmicu na domaćem terenu, i to protiv brončane reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Katru. Turci ne trebaju veći motiv. 

Turska je dosad osam puta u povijesti igrala u Bursi i zabilježila je po tri pobjede i tri poraza te dva remija. Posljednju utakmicu odigrala je 2012. i izgubila od Slovačke 2:1.

Velike pobjede Turske u Bursi protiv Nizozemske i Njemačke

Međutim, Turska je u Bursi igrala pet kvalifikacijskih utakmica i nikada nije izgubila. Upisala je tri pobjede i dva remija. Najviše se pamte povijesne pobjede nad Nizozemskom 1997. u kvalifikacijama za SP 1998. i Njemačkom 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000.

Uoči okršaja s Hrvatskom turski mediji izvlače iz arhiva upravo te dvije velike pobjede i njima se hrabre. Jasno je da žele dodati i treću recku. Sama činjenica što turski mediji hrvatsku reprezentaciju stavljaju uz bok dvjema spomenutim velesilama pokazuje koliko cijene Vatrene.

"Iako igramo na domaćem terenu, nismo favoriti protiv Hrvatske. Želimo se natjecati s velikim momčadima, a sada ćemo imati priliku vidjeti gdje se nalazimo", ističe Stefan Kuntz, njemački stručnjak na klupi turske reprezentacije, koji je na meti kritika turskih medija.

Turska je na otvaranju kvalifikacija pobijedila Armeniju u Erevanu 2:1, no gotovo nitko nije zadovoljan igrom. Nijemcu se zamjera da previše luta te da nije standardizirao postavu i sustav. Turci su nezadovoljni izbornikovim tvrdoglavim nastojanjem da implementira više sustava.

Tvrdoglavi Nijemac

Gotovo svi analitičari kritizirali su Kuntzovu odluku da zaigra s trojicom braniča u zadnjem redu jer je, kako kažu, očito da turskoj momčadi ne odgovara taj sustav. U drugom poluvremenu Kuntz je napravio promjene, promijenio je formaciju, zaigrao je s četvoricom u obrani i Turska je okrenula utakmicu.

Pretpostavka je da protiv Hrvatske neće forsirati igru s trojicom, ali nitko nije siguran.

"Nijemac je tvrdoglav i sve je moguće, ali mislim da ovaj put neće eksperimentirati", kazao nam je Senad Ok, kolega koji radi za ugledni Milliyet i godinama prati tursku reprezentaciju.

Ok smatra da bi Kuntz mogao napraviti tri promjene u sastavu u odnosu na utakmicu s Armenijom.

"U svakoj liniji mogao bi promijeniti po jednog igrača. Ako započne s četvoricom u zadnjem redu, ući će desni bek. Na mjesto zadnjeg veznog mogao bi ući Salih Ozcan. On je ušao protiv Armenije i promijenio tempo utakmice. U napadu bi novi igrač mogao biti Kerem Akturkoglu", kaže Ok i predviđa formaciju 4-1-4-1.

Dalić sprema tri promjene?

Kako će se Hrvatska suprotstaviti nabrijanim Turcima? Formacija će najvjerojatnije biti klasična 4-3-3, no izbornik Zlatko Dalić najavio je promjene u sastavu. Marka Livaje i Brune Petkovića nema zbog ozljeda, pa bi na mjesto središnjeg napadača mogao prijeći Andrej Kramarić.

Moguće je da se Dalić odluči i za Petra Musu, tada bi Kramarić opet otišao desno, ali to nije izglednija opcija.
Dalić ne voli eksperimentirati, pa se čini da će radije Kramarića staviti u sredinu napada, desno bi mogao otići Mario Pašalić ili Nikola Vlašić, a u konkurenciji za tu poziciju je i Lovro Majer.

Što očekujete od utakmice Turska - Hrvatska?

Ukupno glasova:

Moglo bi doći i do promjene na desnom beku, protiv Walesa indisponiranog Josipa Juranovića, koji je zakasnio kod izjednačujućeg gola Velšana, a i u prethodnoj šansi Zmajeva na Poljudu. Bayernov desni bočni Josip Stanišić u dobroj je formi i Dalić bi ga mogao aktivirati protiv Turaka.

Možda dođe do promjene i na lijevom beku. Borna Sosa djelovao je umorno protiv Velšana, možda ga zamijeni imenjak Barišić. Teško da će Dalić dirati stoperski par Josip Šutalo – Joško Gvardiol, a još teže da će razbijati najjači dio momčadi, vezni red koji sačinjavaju Modrić, Brozović i Kovačić. Na lijevo krilo će po običaju Ivan Perišić, a na vratima je zacementiran Dominik Livaković.

Turci se oštre na Hrvatsku

Dalić je najavio da će Hrvatska igrati na pobjedu, što je i jedino logično, ali dojam je da neriješen rezultat ne bi bio nezadovoljavajući za hrvatskog izbornika. Slično razmišljaju i Turci.

"Mislim da bi naši bili sasvim zadovoljni remijem, recimo rezultatom 0:0. Bod s Hrvatskom je uvijek dobar, a i zadržali bismo dva boda prednosti", procjenjuje kolega Ok, koji je jučer pratio trening turske reprezentacije.

"Vidio sam da su turski igrači silno motivirani. Turci vole igrati protiv velikih momčadi, a Hrvatska je svakako izrasla u velesilu. Takva momčad izazov je našim igračima, koji po običaju najviše pruže kada igraju protiv najjačih", kaže Ok.

Nema sumnje da je gostovanje u Turskoj izazov i za hrvatske reprezentativce. Nakon šokantnog remija s Walesom u Splitu situacija još nije alarmantna, ali mogla bi biti ako Vatreni pretrpe poraz u Bursi. Radi mira u kući to se po svaku cijenu mora izbjeći. Dakako da bi pobjeda u "krokodilskom grotlu" bila jako slatka, ali najvažnije je ne izgubiti.

Mogući hrvatski sastav:

Livaković – Stanišić (Juranović), Šutalo, Gvardiol, Sosa (Barišić) – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić (Kramarić), Kramarić (Musa), Perišić.

Prijenos utakmice Turska - Hrvatska gledajte na Novoj TV i gol.hr-u već od 20 sati, kada počinje naša specijalna emisija.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider

Prati nas na Instagramu!
Zizou je uzeo baklju i predao je ni više ni manje nego Rafaelu Nadalu.

Napetost raste! 

Više OVDJE -> https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
S broda je glasno odjekivalo "Hrvatska", a na svim sportašima vidio se ponos. ❤🇭🇷

📸: AFP
Poznati stižu na otvaranje. Ovo su superzvijezde najiščekivanijeg filma godine (Wicked), Ariana Grande i Cynthia Erivo.

A vi otvorenje (onaj uglavnom sportski dio) i sve oko njega možete pratiti ovdje:
https://bit.ly/3WCYWpc

📸 AFP
Danas službeno počinju Olimpijske igre u Parizu, a hrvatska vaterpolska reprezentacija već u nedjelju uskače u bazen kada će svoju olimpijsku avanturu započeti utakmicom protiv starog znanca - Crne Gore. 🤽‍♂️

Barakude su spremne, a mi im želimo puno sreće i još jednu olimpijsku medalju! 🇭🇷❤️

📸: Damir Krajac/CROPIX