Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pogreške i dalje nisu isključene

Hrvatski suci objasnili na koji će način funkcionirati VAR u HNL-u: "Neće suditi umjesto sudaca"

Hrvatski nogometni suci intenzivno se pripremaju za uvođenje VAR sustava.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pod budnim okom IFAB-a, neovisnog regulatornog tijela koje brine o pravilima nogometne igre, odabrani suci prolaze kompleksnu obuku kako bi, za otprilike godinu dana, bili spremni za korištenje VAR-a u HNL-u. Hrvatski nogometni savez organizirao je za medije demonstraciju sustava kojeg uvode prvi u ovom dijelu Europe.

Svi uključeni u ovaj projekt slažu se u jednom; uvođenje VAR tehnologije najzahtijevniji je projekt s kojim se HNS susreo. Nezadovoljstvo sudačkom organizacijom, koje godinama lebdi iznad Saveza te je generiralo razne afere, trebalo bi uvođenjem VAR-a biti svedeno na minimum.

"Svi međunarodni suci glavni i osam iz prve kategorije, dvojica su odustala, tako da je ostalo 12 sudaca koji se sada pripremaju za licencu VAR-a i 13 pomoćnih za licencu AVAR-a. To će biti dovoljan broj u prvoj sezoni, a kada ovi suci dobiju licencu idemo u edukaciju mlađih sudaca iz talent programa koji će se pripremati za VAR", rekao je Ante Kulušić, predsjednik Sudačke komisije HNL-a.

U VAR sobi nalazit će se isključivo VAR glavni sudac, AVAR ili pomoćni sudac, te VAR tehničar. Pravila oko korištenja VAR-a vrlo su detaljna i striktna.

"VAR služi isključivo kao pomoć i kao druga šansa. Dakle, neće VAR suditi, ona priča da VAR sudi za suce i javlja odluke nije točna. VAR je isključivo pomoć koja ispravlja loše i očite pogreške, a to su samo četiri svari koje su dopuštene i pregledljive u snimci. To su postizanje pogotka, da li je pogodak pao iz zaleđa, da li ga je netko zabio rukom i slično, da li je kazneni udarac propušten ili dosuđen neki koji nije trebao biti dosuđen, izravni crveni karton, napominjem izravni, ne druga opomena jer druga opomena je nepregledljiva i zamjena identiteta iste momčadi, ne različitih momčadi. Dakle to su četiri stvari koje je isključivo moguće pregledati kroz VAR tehnologiju. Sve drugo nije dopušteno", otkrio je Bruno Marić.

gol expired Ovo je VAR oprema za HNL: Najveći svjetski stručnjak objasnio kako će se koristiti divider

Točno je propisan i način komunikacije između sudaca u sobi i onih na terenu. Improvizacije nema jer se točno zna kada tko govori i kakve rečenice koristi.

Naš najiskusniji sudac, Ivan Bebek, već se susreo s VAR tehnologijom

"Ja sam imao priliku boraviti u Saudijskoj Arabiji gdje sam imao priliku suditi na poziv njihovog Nogometnog saveza i mogu vam reći da sam se umorio i oznojio više u VAR sobi nego na terenu. Ogoromna je odgovornost. Na terenu ljudi mogu shvatiti pogrešku suca ako si malo krivo postavljen ili udaljen, a u VAR sobi kad imaš na ekranu sve benefite ponovljenih snimki jednostavno se ne bi trebale događati pogreške", rekao je sudac Ivan Bebek.

No, pogreške nisu u potpunosti isključene jer VAR suci moraju pronaći pravi kut pregleda snimke, ukoliko ga imaju na raspolaganju. Bruni Mariću za vrijeme karijere nisu bili strani pritisci i kontroverzne situacije, a kaže kako bi bio sretan da je tada bilo VAR-a.

"Zbog dvije, tri situacije koje su meni u životu napravile puno poblema, VAR tehnologija bi mi sigurno pomogla ili u najmanju ruku bi netko povjerovao da su moje odluke bile točnije. Jer ponekad primjenom VAR tehnologije dobije se na vjerodostojnosti odluka koje se donose na terenu. Kada bi mogao vrijeme vratiti, uz neke moje odluke, sigurno bi bilo to da sam imao VAR tehnologiju", kaže Bruno Marić.

Neki suci već su se izjasnili da ne žele sjediti u sobi već raditi isključivo na terenu, a vjerojatno će se kroz neko vrijeme isprofilirati timovi za VAR sobu, koja će biti na prvoligaškim stadionima, te oni za teren. Jer u početku će se rotirati. Pomoćna sutkinja Sanja Rođak Karšić koja uskoro odlazi na Svjetsko nogometno prvenstvo za žene i tamo će suditi samo na terenu.

"Neću biti u ulozi AVAR-a jer ipak bi željela biti u fokusu sa suđenjem, a ne sa ovim jer je dosta komplicirano i kompleksno i htjela sam izabrati samo suđenje", kaže sutkinja Sanja Rođak Karšić.

Ako sve bude prema planu, iduće godine u ovo vrijeme imat ćemo iza sebe nekoliko mjeseci primjene VAR tehnologije u HNL-u.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider